Med se jedl už v době kamenné

Med se jedl už v době kamenné

Říká se sladký jako…jako med. Přestože si dnes většina z nás sladí spíše cukrem než medem, nikdo neřekne „sladký jako cukr“. Plně to vystihuje postavení medu, které kdysi měl. Byl nejrozšířenějším sladidlem v Evropě až do zavedení průmyslové výroby cukru. Byly dokonce nalezeny skalní malby ze starší doby kamenné, které zobrazují sběr medu. Později se lidé chovu včely medonosné věnovali cíleně a získávali kromě medu také vosk, propolis, pyl, mateří kašičku a včelí jed. Na Blízkém východě se chovu včel lidé věnovali už pět tisíc let před naším letopočtem. Včely chovali v hliněných džbánech a tento způsob chovu tam přetrval až dodnes.

Dalo by se říci, že včelařství patří k jednomu z nejstarších oborů lidské činnosti. Ve středověku se začaly zřizovat zahrady pro včely, lidé se nezaměřovali jen na získávání medu od lesních včel. Ve středověku byli včelaři velmi váženými občany, měli vlastní cechy, mohli nosit zbraň a měli vlastní včelařský soud. Chov včel se postupně přenesl do přenosných úlů v blízkosti obydlí. Úly se vyráběly z vydlabaných částí kmenů nebo z takového materiálu jako sláma, rákos a proutí. V 18. století byla na Starém Brně založena včelařská škola a včelaření se vyučovalo i v kněžských seminářích. Zdokonalovalo se také obydlí pro včelstva, byl vyroben rámkový úl, do něhož bylo možné nahlédnout, aniž by se obydlí včel poškodilo. V 19. století byl v Brně na sjezdu včelařů představen medomet, zařízení pro získávání medu z včelích plástů.

Za první republiky se med začal propagovat nejen jako uznávaný lék, ale také jako výživná potravina. Druhá světová válka pochopitelně rozvoj odvětví zbrzdila. Ve druhé polovině 20. století se začalo se zaváděním velkovčelínů, ale v České republice se včelaření věnují z velké části malovčelaři jako zálibě. V současné době má Český svaz včelařů přes 46 tisíc členů, starají se o více než 500 000 včelstev. Tento obor se dá i studovat, nabízejí ho některá střední odborná učiliště, například Blatná, Nasavrky, a také Střední lesnická škola Žlutice. Včelařství je dnes stále více populární i mezi mladými lidmi, a proto je tak velký zájem o včelí krmivo a oddělky. Včelařství Pardubický kraj má jednoho svého reprezentanta v Ing. Václavu Stodolovi z Borové, který se včelařství věnuje řadu let.