Vlhkost může zničit celý dům

Vlhkost může zničit celý dům

S vlhkým zdivem mají problémy zejména majitelé starších domů. Řádná hydroizolace v jejich obydlích buď vůbec není, nebo je porušená. Jestliže dům není izolován proti vlhkosti, voda ze země vzlíná vzhůru a zdmi se dostává až do obytných místností. Do zdiva se s vodou dostávají i různé soli, jako sírany, dusičnany a chloridy. Postupně krystalizují, krystalky zaplňují póry v cihlách i omítce, zdivo nemůže vysychat a voda se dostává stále výše a výše. Na zdech se tvoří vlhké mapy, někdy i se solí na povrchu. Vlhkost nám zpočátku vadí hlavně z estetického hlediska, později však zjistíme, že se nám na zdech začíná dělat plíseň a omítka se místy rozpadá. Pokud něco co nejdříve nepodnikneme, začne se rozpadat i zdivo.

Než se pustíme do záchranné akce, musíme zjistit, co vlhkost způsobuje. Může to být voda z podloží a zeminy, někdy ale i špatné rozvody vody, topení a kanalizace. To je zejména tehdy, když se vlhkost v domě objevuje nerovnoměrně. Tehdy je třeba pátrat po tom, zda nejsou porušeny trubky ve zdi, jsou li správně napojené okapy a svody dešťové vody a kanalizace. Příčiny vlhkosti někdy mohou být kombinované. Potom je nutné najít komplexní řešení. Tím je zpravidla celková izolace proti vlhkosti. Je to výrazný stavební zásah do domu, protože většinou musíme hydroizolaci provést nejen u stěn, ale i podlahy. Je několik možností, jak to udělat. Můžeme podřezat zdivo, do vzniklé mezery vložit izolační fólii a mezeru vyplnit maltou. U kamenného a smíšeného zdiva musíme volit jinou metodu, zdivo postupně vybourávat, podklad vyrovnávat, vložit izolaci a zeď se dozdít. Abychom nemuseli zdi podřezávat a riskovat jejich sesedání, můžeme do maltové spáry zarazit vlnitý nerezový plech. Nebo uplatnit chemickou injektáž, kdy se do zdi navrtají otvory a napustí se chemikálií. Chemická látka pronikne do všech pórů a vytvoří vrstvu s hydroizolačními účinky. Tato metoda se většinou užívá u historických budov, kde nelze použít podřezávání.

Pokud nemáte stavařské zkušenosti nebo zkušeného zedníka, raději se s tímto problémem obraťte na specializovanou firmu. Posoudí technický stav budovy, vyhodnotí, jaký způsob sanace vlhkého zdiva bude pro vaši nemovitost nejvhodnější a při práci bude dodržovat stanovený postup tak, aby se výsledek dostavil, váš dům byl suchý a jeho zdi nehyzdily mapy a plísně. V Kolíně se můžete s důvěrou obrátit na firmu Pavla Mikšíka, která sídlí na Jiráskově náměstí č. 13.