Parkety se dají renovovat několikrát

Parkety se dají renovovat několikrát

V každém bytě nebo domě se čas od času musí udělat nějaké opravy, aby bylo bydlení pohodlné, moderní, a také pěkné na pohled.  Nejčastěji se zkoumavé oči hospodyněk zabodávají do zašedlých zdí, oprýskané malby a také do odřené podlahy nebo opotřebovaného koberce. Jakmile taková situace nastane, je třeba shánět řemeslníky a konat.

Majitelé starších bytů mají na podlaze zpravidla parkety. Jsou krásné, teplé, dobře tlumí zvuk a dají se za dobu užívání i několikrát opravit. Když je povrch dřeva dobře ošetřený a pokrytý vrstvou laku, jsou i relativně odolné proti poškození. Ale i parkety se časem odřou, zvláště v místech, kde se více chodí. Také v předsíních trpí dřevěné podlahy více, protože se poškrábou zrnky písku a drobnými kamínky, které si i při největší opatrnosti a pečlivosti nanosíme do bytu zvláště v zimním období na podrážkách bot. Potom je potřeba vyplnit všechny spáry a rýhy, které v podlaze vznikly, zbrousit celý povrch a nalakovat ho. A podlaha může sloužit další roky.

Kdo by nebyl spokojen s přírodní barvou dřeva, může parkety navoskovat, namořit nebo nalakovat, a to i barevně. Parkety se skládají do různých vzorů, nejoblíbenější je žebřík, strom a čtverec. K výrobě parket se používají různé dřeviny, dub, buk, borovice, smrk a jasan. Kdo by chtěl něco exotického, může si nechat položit podlahu z brazilské třešně nebo amerického ořechu.

Parketové podlahy mohou mít několik vrstev. Jsou parkety jednovrstvé, dvouvrstvé a třívrstvé. Musí být dostatečně vysušené, jinak budou po pokládce „pracovat“ a podlaha z nich vyrobená se bude muset znovu opravovat. Kdysi se parkety přitloukaly hřebíky, dnes se lepí speciálními lepidly. Moderním způsobem položené parkety už nepraskají a nevržou tak, jak to známe ze starých domů.

Při používání parket musíme myslet na to, že podmínky v místnosti by měly být pokud možno stálé, a to zejména pokud jde o teplotu a vlhkost. Nejodolnější jsou třívrstvé parkety, které mají protitažnou vrstvu, středovou laťovku a nášlapnou vrstvu. Jsou opatřené tzv. click systémem, takže do sebe dobře zapadají i bez lepidla.

Podlahové krytiny ze dřeva jsou zkrátka stále jednička. Pokud vás ale neoslovují, poohlédněte se klidně po jiném materiálu. Na podlahu se dá položit také laminát, linoleum, PVC, korek nebo třeba zátěžový koberec.