Nevidíme ho, ale potřebujeme ho

Nevidíme ho, ale potřebujeme ho

Možná ani nevíte, kolik věcí ve vaší domácnosti je poháněno plynem. Takzvaný zemní plyn, který je pouhým okem neviditelný, je nepostradatelnou součástí našich životů. Když si vybavíme, bez jakých věcí bychom si už fungování v dnešním světě nedovedli představit, alespoň polovina z nich potřebuje ke svému fungování právě zemní plyn. Málokdo z nás už si dovede představit přípravu jídla bez využití plynového sporáku, který nám stojí v kuchyni. Ať už na něm vaříme brambory jako přílohu k nedělnímu obědu, ohříváme si vodu na párky, vaříme puding či s jeho pomocí na pánvičce smažíme řízky. Pokud by však neexistoval zemní plyn, museli bychom se obejít bez sporáku, kde si můžeme pomocí jednoho otočného knoflíku regulovat sílu ohně/ tepla, které z něho vyvěrá, a museli bychom si jídla připravovat sami na ohni. O (ne)existenci plynové trouby ani nemluvě. Spousta hojně využívaných varných spotřebičů funguje také na bázi plynu.

Kuchyň však není jedinou místností v naší domácnosti, která se bez plynu neobejde. Podobně je tomu i u takzvaných prádelnových spotřebičů. Pračky, sušičky, žehlící stroje, i těmto věcem pomáhá k fungování plyn. A samozřejmě „teplo domova“. I to, že si můžeme sedět doma pěkně v teple, když venku zuří vánice a teploty sahají hluboko pod nulu, nám zajišťuje právě plyn prostřednictvím plynových kotlů, které nám pomáhají vytápět dům. Asi není ani překvapením, že plyn je velmi důležitou součástí práce svářečů a je nepostradatelný u spousty jiných řemeslných prací. Dalším místem, které by se bez zemního plynu jen těžko obešlo, je kotelna. V této místnosti je umístěn kotel pro výrobu vodní páry nebo teplé vody a hádejte, čím je poháněný?

Aby se plyn dostal bezpečně až k nám domů a ke všem, kteří ho potřebují, vznikl takzvaný průmyslový plynovod. Je to soustava potrubí, která umožňuje rozvádět plyn na delší vzdálenosti. Plynovod většinou nevidíme, protože je ukrytý pod zemí. Na povrchu je viditelný jen v úsecích, kde je to nezbytné, kvůli překonání určitých překážek.

Plyn je velmi důležitým ale zároveň velmi ošemetným palivem. Je vysoce hořlavý a při jeho využívání bychom měli dbát zvýšené opatrnosti. S plynem se sice většinou nesetkáváme v jeho surové podobě, ale prostřednictvím právě nějakých spotřebičů, i tak bychom ale měli dbát na bezpečnost a jednou za čas si je nechat zkontrolovat. Pro tyto účely se konají takzvané revize plynových spotřebičů, kdy nám odborníci zkontrolují, zda u našich spotřebičů vše „klape jak má“.