Za účetnictví odpovídá podnikatel

Za účetnictví odpovídá podnikatel

Každý si občas nějakou činností přivydělá, má z nabytých peněz radost a zpravidla přemýšlí jen o tom, co si za ně koupí. Jenže se o vás také může začít zajímat finanční úřad a vy se dostanete do velkých problémů. Víte, kdy si musíte vést účetnictví, podávat daňová přiznání a platit daně?

Účetní jednotkou se stávají všechny právnické osoby a také fyzické osoby, jejichž obrat překročí zákonem stanovenou výši. Podvojné účetnictví má řadu pravidel, která se nesmí porušit. Když uděláte chybu, budete mít nejen velké starosti, ale možná přijdete i o spoustu peněz.

Jestliže si netroufáte na samostudium Českých účetních standardů a zákona o účetnictví, raději si najděte šikovného a spolehlivého účetního, který vám pomůže vyrovnat se s hromadami účetních dokladů. Vlastnosti „šikovného a spolehlivého“ je na místě vyzdvihnout, protože za nesprávně vedené účetnictví zodpovídáte vy, ne osoba, která ho provádí. Raději se předem přesvědčte, že váš účetní je skutečně erudovaný, že chodí na školení a sleduje změny v zákonech.

To stejné platí o daních. Všichni vědí, že daně je třeba platit, ale jen málokdo ví, jaké druhy daní jsou a k jakému datu se musí odvádět. Abyste si byli jisti, že děláte vše správně, najděte si firmu, která se vedle účetnictví zabývá i daňovým poradenstvím. Daňový poradce s vámi vyplní daňové přiznání a postará se o to, abyste splnili všechny daňové povinnosti správně a včas.

Ještě složitější situace nastává, když se vaše podnikání pořádně rozjede a budete mít zaměstnance a začnete jim vyplácet mzdy. Musíte si vytvořit kvalitní mzdovou agendu, údaje o vašich zaměstnancích zadávat správně do systému,  mzda vypočítat se správnými odvody a nakonec o tom všem vyhotovit záznam. Jestli máte malou firmu a nechcete zaměstnávat vlastní mzdovou účetní, obraťte se na specializovanou firmu, která vám s účetními operacemi pomůže. Takovou je třeba firma TRISON z Prahy, která se specializuje na zpracování účetnictvídaňové poradenství už od roku 1995. Vypočítá DPH, daň z příjmu právnických i fyzických osob, povede mzdovou agendu a také za vás bude v této odborné oblasti komunikovat s úřady.