Radili pokácet lesy a stavět

Radili pokácet lesy a stavět

Obec Sukorady najdete ve středních Čechách, na okrese Mladá Boleslav. Název obce je složen ze dvou slov „suky“ a „raditi“.  Dá se předpokládat, že obec ležela na místě rozsáhlého lesa, který museli původní obyvatelé pokácet, aby mohli stavět. První budovou obce byla tvrz u potoka Klenice, dnes její zbytky uvidíte v blízkosti mostu k Dlouhé Lhotě. Je to výrazný pahorek, obklopený příkopem a venkovním valem, však mu také lidé neřeknou jinak než „Kopeček“. Nalezený archeologický materiál napovídá, že se tady bydlelo už ve 14. století. První písemná zmínka o obci se ale objevuje až daleko později, v roce 1420, a to ve spojitosti s hradem Bezděz.

Dnes v Sukoradech žije více než 350 obyvatel, součástí obce je i vesnice Martinice. Největší pamětihodností je socha sv. Václava v parčíku při hlavní silnici. Byla odhalena v roce 1780, v letech 1998 a 2010 byla zrekonstruována do současné podoby. Pískovcová socha světce, vysoká 130 centimetrů, stojí na podstavci v typickém postoji s praporcem a štítem s vyobrazenou orlicí.

Dále je v Sukoradech žulový pomník padlých, věnovaný obětem I. a II. světové války. Do pomníku jsou vsazeny dvě mramorové desky, první byla odhalena v roce 1933 a druhá v roce 1948. Na návsi stojí s číslem popisným 9 přízemní zděná kovárna z první poloviny 19. století se sedlovou střechou, typická ukázka tehdejší venkovské architektury.

Obcí prochází silnice první třídy, která spojuje Mělník, Jičín a Trutnov. Nejbližší železniční zastávka pro osobní dopravu je v kilometr vzdálené Dlouhé Lhotě, další stanice je v Dolním Bousově.

Když si do Sukorad uděláte výlet, hlady neumřete a budete mít i kde hlavu složit. V podniku Pizza Sukorady si k pití dáte pivo nebo limonádu, hlad vám zažene pizza nebo nějaká jiná malá dobrota. Ubytovat se dá v motorestu Švandrlíková, kde je i obchod, restaurace a bowlingová dráha.

Ordinace přímo v obci není, místní lidé jezdí k lékaři do Března nebo Dolního Bousova, se složitějšími zdravotními problémy do nemocnice v Mladé Boleslavi. Sportovní vyžití je na hřišti, za kulturou a divadlem lidé dojíždějí do Městského divadla Mladá Boleslav. Místní lidé se ale dovedou dobře pobavit sami, hodně akcí pořádají dobrovolní hasiči.