Mnoho využití hliníku

Mnoho využití hliníku

Až donedávna si lidé neuvědomovali skvělé vlastnosti hliníku. Tento jedinečný materiál se využívá zhruba posledních sto let. Hliník je neušlechtilý kov a má však mnoho vlastností, díky kterým si získal svou oblibu a využívá se v mnoha odvětvích průmyslu, ale najdete ho i v domácnostech na více místech, než bychom čekali.

Dříve se hojně využíval například jako příbory a nádobí, avšak zjistilo se, že v této formě je jedovatý. To jeho využívají však nijak neomezilo, jenom se přesunul do jiných odvětví. Dnes je hojně používaný ve stavebnictví ve formě hliníkových profilů, ze kterých se vyrábějí například okna a dveře. V mnoha komerčních budovách, aniž bychom si toho byli vědomí tvoří základ konstrukcí pro celostěnová prosklená okna právě hliník. Díky své lehkosti a zároveň pevnosti je pro to ideálním materiálem. Stejně tak slunolamy na těchto stavbách bývají z hliníku. Zabraňují přehřívání interiéru, ale přitom propouštějí dostatek světla, nezatěžují statiku budovy a působí moderně.

A hliníkové profily mají mnohem širší využití. Nemusí se využívat jen jako slunolamy ale i jako klasické lamely pro venkovní žaluzie. Vně budovy ho potom ještě můžete vidět v podobě parapetů nebo garáží.  Uvnitř domácnosti potom najde své uplatnění jako stylové garnýže ale i radiátory. U topení se klade čím dál větší důraz na jejich estetickou stránku a kvalitu, což je hliník díky snadné modelaci a výborné vodivosti tepla schopný snadno splnit.

Nejen ve stavebnictví má hliník svou oblibu. Jak již bylo řečeno, díky svým unikátním vlastnostem se využívá stále hojněji. Není výjimkou ho najít v rámech kol, ale i u bočnic automobilů. Mimo jiné získal své stálé místo jako materiál pro výrobu konstrukcí výstavních stánků, reklamních konstrukcí i profilů pro zastřešení bazénů.