Nákladní auto není jenom tirák

Nákladní auto není jenom tirák

Nákladní automobily jsou již od jejich vzniku hojně využívaným a žádaným dopravním prostředkem. Využíváme jich pro přepravu většího množství věcí, abychom ušetřili čas nekonečného přejíždění tam a zpět, dále pro přepravu věcí objemnějších a těžších, se kterými si naše osobní auta neporadí a v neposlední řadě pro přepravu sypkých materiálů například pro účel stavby a zemních prací.

Snad každý z nás již někdy služeb nákladního automobilu využil, nebo v budoucnosti ještě využije, a to ať už při příležitosti stěhování na převoz nábytku či při stavbě rodinného domu na odvoz a dovoz hlíny a sypkých materiálů nebo uhlí. Většina z nás však žádné nákladní auto nevlastní a tak využíváme služeb firem, které si na těchto službách postavily svůj byznys, firem s autodopravou. Typů nákladních automobilů je spousta a každý se hodí trošku na něco jiného. Ne každá firma s autodopravou však disponuje všemi typy nákladních aut, a tak je dobré dopředu vědět, jaký typ auta budete potřebovat.

Nejmenším autem tohoto druhu, které by se dalo řadit na pomezí auta osobního a nákladního je pick- up. Tento typ se v nákladní dopravě příliš nevyužívá, ale pokud potřebujete převézt například jednu menší skříň a ne přestěhovat celý dům, bude plně dostačující. O něco větší je notoricky známá dodávka. Dodávku můžete využít na přepravu věcí do hmotnosti 1,5 tuny. Při převážce těžších věcí je možné využití nákladních automobilů typu solo. Tyto se dále dělí na malé solo a velké solo, přičemž velké solo je schopno uvézt až 12-ti tunový náklad. Ještě větším prostředkem je potom kamion, který si nejčastěji představíme pod používaným pojmem tirák, který se od sola liší především délkou ložné plochy a dvojnásobné nosnosti. Pokud pro vás není dostačující ani jedna z uvedených variant, můžete k přepravě použít soupravu, která je vlastně velké solo s přívěsem.

Služeb firem s nákladní dopravou využívají nejčastěji jiné firmy, které potřebují přepravit někam své zboží. My „obyčejní smrtelníci“ pravděpodobně nejčastěji využijeme nákladní dopravu na převoz sypkých materiálů na zmíněnou stavbu rodinného domu či stěhování.