Zajímavosti nejen názvů obcí

Zajímavosti nejen názvů obcí

Naše republika se skládá z krajů, a ty zase z jednotlivých obcí. Tohle už nás učili na základní škole. Tyto „nudné“ a obecné informace už tedy máme. Pojďme si nyní povědět o obcích něco zajímavého.

Obce jsou obecně menší než města, a to jak svou rozlohou, tak počtem obyvatel. Pokud porovnáme například Brno s bezmála 377 000 obyvateli a Lety se zhruba 1300 obyvateli je asi jasné, které z uvedených je obcí a které zase městem. Vyjímka však potvrzuje pravidlo, a tak existují také obce, kterým i přes vysoký počet obyvatel nebyl status města přiřazen. Asi největší takovou obcí jsou Petrovice u Karviné, které mají zhruba 5,5  tisíce obyvatel. Oproti tomu třeba Pec pod Sněžkou se svými 739 obyvateli je klasifikována jako město. A takovýchto případů bychom našli hned několik. Mezi další nejlidnatější obce řadíme například Kamenici, Bystřici (okres Frýdek- Místek) či obec Hlubočky s celkovým počtem 4330 obyvatel.

Velikost a lidnatost obcí nejsou jedinou zajímavostí. Zajímavé je také seřadit obce podle největšího počtu znaků, neboli podle nejdelšího a nejkratšího názvu. Titul obce s nejdelším názvem si hrdě připisuje obec Nová Ves u Nového Města na Moravě, kterou najdeme v okrese Žďár nad Sázavou. Na napsání názvu této obce padne přesně 33 znaků. Se svými 32 znaky ji na paty šlape obec Brandýs nad Labem- Stará Boleslav nacházející se  v okrese Praha- východ. Naopak obcemi s nejkratším názvem jsou Aš a Eš.

Co se týče používanosti názvů obcí, nejčastějším názvem pro obec nebo obce je v současnosti Nová Ves, kterých v České republice najdeme přesně 62. Možná vás nepřekvapí, že druhým nejpoužívanějším názvem pro obce je Lhota, kterou je pojmenováno 31 obcí.

Některé české obce mají naopak názvy velmi kuriózní. Člověk se často až pozastavuje nad smýšlením jejich autorů. Když se někoho zeptáte, odkud pochází a on vám odvětí, že z onoho světa, neberte to nutně jako sarkastickou poznámku. Obec Onen svět totiž skutečně existuje. O tom, v jakém rozpoložení museli být tvůrci názvů obcí Šukačka nebo Sračkov můžeme už jen polemizovat. Představa, že budete svému malému dítěti, které jde poprvé samo do školy či do kroužku důrazně připomínat, aby kdyby se ztratilo povědělo nějaké hodné paní, že je z Šukačky je opravdu humorná. Česká republika je zkrátka velmi rozmanitou zemí nejen svou krajinou, ale také pestrostí a originalitou názvů svých obcí.
Naše republika se skládá z krajů, a ty zase z jednotlivých obcí. Tohle už nás učili na základní škole. Tyto „nudné“ a obecné informace už tedy máme. Pojďme si nyní povědět o obcích něco zajímavého.