Maso je zdravé

Maso je zdravé

V dnešní době se rozmáhá stále více typů alternativního stravování. Vegetariány zná každý, stále více se objevují vegani, kteří nejí nic živočišného a existují i takové extrémy jako je frutariánství, kdy lidi jí jen ořechy a ovoce.

Na internetu se dají najít tisíce stránek, které spolehlivě obhajují tyto způsoby stravování, lynčují lidi, kteří jí maso a na své způsoby nedají dopustit.

Maso by však podle mnohých odborníků na vyváženém jídelníčku nemělo chybět. O správné konzumaci masa existuje řada mýtů a špatných informací, avšak jisté je, že obsahuje bílkoviny (především esenciální aminokyseliny), minerály (hlavně železo ale i zinek, draslík, fosfor, vápník a hořčík) i vitamíny (B6, B12), které se jinde těžko získávají. Všichni odborníci se shodnou, že i u stravování bychom se měli řídit heslem “všeho moc škodí,” a “každý extrém je špatný” a maso by nemělo být na talíři příliš často avšak nemělo by na něm ani chybět.

Často se dočteme, že jediné zdravé maso je kuřecí a rybí. Je pravda že “bílé” maso obsahuje všeobecně méně tuků, avšak v červeném masu najdeme více železa a vitamínu B12, který je potřebný pro správnou funkci nervů a krve.

U masných výrobků je také třeba se zaměřit na jejich kvalitu. Čas od času se objeví nějaký skandál a poté to všichni řeší, avšak všeobecně rozšířený mýtus, že v kuřecím mase jsou antibiotika a hormony je pouze mýtus. V Evropské unii je zakázané tyto látky do stravy hospodářských zvířat přidávat. I tak se může mnohým zdát, že koupit dobré maso je umění. Ve velkých obchodních řetězcích mají masné výrobky většinou nižší cenu, avšak je třeba pozorně číst etikety. Maso nemá obsahovat nic jiného, žádné křehčené, ochucené, nebo s vylepšenou recepturou.

Mnoho lidí začíná preferovat nákup u místního řezníka. Maso z menších řetězců by mělo mít vyšší kvalitu, snáze dohledatelný původ a vždy je dobré podpořit místní dodavatele. Jedním takovým je i řeznictví Rousínov u Vyškova. Vždy tu seženete čerstvé a kvalitní maso, a právě na čerstvosti a kvalitě hodně záleží.