Jak nejlépe vybrat stavební firmu?

Jak nejlépe vybrat stavební firmu?

Pokud se nechystáte stavět dům na vlastní pěst, nejtěžším úkolem, který vás dělí od vašeho snu, je výběr stavební firmy. Svěřujete jí naprostou důvěru, že váš dům postaví kvalitně a podle vašich přání a také se jedná o nemalou investici, takže máte strach, aby vše šlo podle plánu a dobře dopadlo. Jak tedy takovou firmu vybírat a na co si dát pozor?

Rozhodně začněte firmu zaměřenou na stavební činnost hledat dostatečně dopředu, na poslední chvíli, kdy už chcete začít stavět nikoho kvalitního neseženete. V současné době, většina firem trpí nedostatkem pracovníků, proto jakmile firma slibuje, že je schopná začít za měsíc, je to podezřelé. Hodně dejte na reference a doporučení, ale nespokojte se jen s anonymními komentáři na internetu, nikdy nevíte, zda jsou pravá. Nejlépe je poptat se už bydlících zákazníků, jak stavba probíhala, zda bylo vše v pořádku a jak se v domě bydlí.

Jakmile získáte tipy na firmy s dobrou pověstí, oslovte tak dvě nebo tři. Více je zbytečné, protože budete zavaleni mnoha nabídkami. Nechte si od nich zpracovat nabídku a neváhejte se ptát na vše co vás zajímá. Rozhodně neusilujte o nejnižší cenu, nízká cena se nikdy nerovná vysoká kvalita. Dalšími vodítky, která by vám mohla napovědět o spolehlivosti a kvalitě firmy jsou délka jejího působení a zda se jedná o lokální firmu. Lokální firma bude více dbát na svou dobrou pověst a kvalitu své práce a léta zkušeností jsou vždy plus.

Také pokud jste ve stavebnictví naprostý laik, už při výběru firmy vám může pomoct odborník. Tím může být ten, kdo vám na stavbě bude provádět stavební dozor. Ten by na žádné stavbě neměl chybět a v případě nekvalitně odvedené práce nebo chyb u stavby může požadovat slevy a vyplatí se vám. Jakmile máte vybranou firmu, nechte si předložit návrh smlouvy i dílo s podrobným rozpočtem a harmonogramem jednotlivých prací. Jakmile podepíšete smlouvu, může se začít stavět.