Nejen za Hliníkem do Humpolce

Nejen za Hliníkem do Humpolce

Jedno město v naší Republice znají téměř všichni, a to jen podle názvu. Málokdo ho kdy navštívil osobně, ale jakmile se řekne jeho jméno, každému v hlavě vyskočí hláška o tom, kam se odstěhoval občan Hliník z kultovního českého filmu Marečku, podejte mi pero. Jistě v tuto chvíli již tušíte, o které město se jedná a pokud je vaše odpověď Humpolec, pak máte pravdu. I když je město známé hlavně díky oné filmové hlášce, že “Hliník se odstěhoval do Humpolce” má mnoho co nabídnout.

Kostel na náměstí s vyhlídkovou věží je upravený podle návrhu Jana Blažeje Sanitního ve stylu barokní gotiky, poblíž najdete muzeum dr. Aleše Hrdličky, známého antropologa, co se věnoval studiu indiánských kmenů a samozřejmě nesní chybět muzeum Hlinikárium, věnované filmu a občanu Hliníkovi. Dále za vidění jistě stojí místní židovský hřbitov a slazen Zichspil ve starověké čtvrti, která byla domovem místní chudiny a židů.

Ovšem jet někam a neprozkoumat nejbližší okolí by byla škoda. Hned vedle Humpolce najdete obec Vystrkov, která nabízí příjemné podmínky k celoroční rekreaci a řadu turisticky zajímavých míst. Obec zdobí kaplička se zvoničkou, před kterou stojí historický kříž a na katastru také najdeme památný kámen. Vystrkovem prochází žlutá turistická trasa a hluboké lesy kudy prochází jsou jako stvořené pro houbaření. Z dalších sportovních aktivit se nabízí tenisový kurt, travnaté hřiště pro míčové sporty a nesmí chybět ani dětské hřiště.

Toulky po okolí vás potom dovedou k turistickým cílům jako je romantická zřícenina hradu Orlík, rozhledna Pipalka nebo známé poutní místo s kostelem Nejsvětější Trojice. Východně od Vystrkova se tyčí vrch Krásná Vyhlídka, na který vedou cyklotrasy i stezky pro pěší. A díky poloze obce v kraji Vysočina vás tu na každém kroku čeká zachovala a kouzelná příroda.