Bezpečně a rychle až na vrchol

Bezpečně a rychle až na vrchol

Lešení je dočasná stavební konstrukce, která se zřizuje na staveništích, aby bylo možné pracovat ve výškách na plášti budovy nebo i v jejím vnitřku. Mělo by být jednoduché, bezpečné a mělo by mít dostatečnou nosnost. Podle konstrukce a tvaru se lešení dělí na systémová, trubková a pojízdná. Můhou být vyrobena z různého materiálu, v asijských zemích se dodnes staví z pevného a odolného přírodního bambusu, běžnější je ocel nebo hliníkové slitiny, případně dřevo.

Fasádní lešení musí být vybaveno dvoutyčovým zábradlím a při vnějším okraji podlahy zarážkou. Ta zamezuje pádu materiálu, který může pracovník na lešení upustit. Lešení bývá vybaveno pomocnými konstrukcemi jako jsou pracovní plošiny a závěsné lávky. Na stavbě se dá vybudovat také vysunuté pracovní lešení, kde jsou hlavní konstrukcí, která nese pracovní podlahu, vysunuté nosníky.

Pojízdné lešení se pohybuje po kolejích nebo kolech v horizontálním směru, bývá vybaveno výkyvným kolečkem, s brzdou nebo bez ní. K zajištění stavebních a montážních prací, pracovníků, a také osob, které se pod lešením pohybují, se užívají ochranné a záchytné konstrukce. Patří k nim i ochranné sítě. Někdy se na stavbách používá prostorové lešení, zejména ve vnitřních prostorách nebo při rekonstrukci hal.

Dřevěná lešení se užívají zcela výjimečně, ale v minulosti bylo možné na stavbách vidět štenýřové, žebřinové nebo také žebříkové lešení s podlahami z fošen. Výhodou kovových lešení je rychlá montáž a demontáž a také mnohonásobné použití. Trubková lešení jsou na ústupu, byla nahrazena systémovými lešeními z ocelových trubek s antikorozní úpravou nebo z hliníku. Jednotlivé díly se u trubkového lešení spojovala nastavovacími nebo upínacími spojkami, montovala se klíčem – ráčnou.

Daleko rychlejší je stavba dílcového stavebnicového lešení, není k němu potřeba mít žádné speciální nářadí. Moderní systém bezšroubového fasádního rámového lešení se jmenuje Layer Blitz, jeho předností je jednoduchá a rychlá montáž, pevná konstrukce, vysoká bezpečnost práce a všestranné použití. Můžete si ho půjčit, nabízí ho například firma Lešení Most, s. r. o. Nemusíte se obávat toho, že byste ho nezvládli sestavit. Pracovníci firmy zajistí jeho montáž i demontáž a na místo určení ho přivezou, po ukončení stavby zase odvezou.