(Ne)Známé Kladské pomezí

(Ne)Známé Kladské pomezí

Každý nadšený cestovatel, který miluje objevování naší malé ale rozmanité vlasti, jistě už slyšel o Česko Broumovských skalách a magických skalních městech Adršpachu. Tyto místa jsou však v sezoně už tak přeplněná turisty, že člověk, aby krásu přírody mezi všemi lidmi hledal. Tyto místa však nejsou jedinými půvaby malebné krajiny rozkládající se kolem polských hranic v Královéhradeckém kraji. Stačí vám sjet asi o padesát kilometrů níže a ocitnete se v oblasti zvané Kladské pomezí.

A proč právě tato oblast stojí za vidění a čím vás může nadchnout? Na své si tady přijde opravdu každý. Milovníci klasické české literatury nesmí minout Staré bělidlo v Babiččině údolí a zámek v Ratibořicích, znalce historie nadchne pevnost Josefov v Jaroměři protkaná sítí tajemných podzemních chodeb, a ti co mají radši relaxaci a vodní sporty si na své přijdou u vodní nádrže Rozkoš. Pro nostalgickou chvilku stojí za to navštívit Polici nad Metují, kde se už od roku 1920 vyrábí známá stavebnice MERKUR a najdete tu i muzeum jí věnované.

A pokud i tato místa jsou pro vás příliš turisticky známá a raději objevujete zapomenuté kouty naší země a máte rádi neznámé vesničky se svéráznou historií, potom neváhejte vydat se prozkoumat nejbližší okolí České Skalice. Při procházce podél řeky Úpy dojdete do obce Říkov. Tato malá vesnička vás může nadchnout svou typicky vesnickou atmosférou. Trvale tu žije pouze dvě stě obyvatel a po dlouhá staletí tato obec byla známá jako zemědělská. Při procházce obcí na rozcestích narazíte na dva křížky a na návsi stojí kaple svatých Andělů strážných. Jistě neváhejte zeptat se místních na nějaké zajímavosti, už jen k erbu se váže zajímavá historka. Jabloň s deseti jablky připomíná strom, na kterém se při velké povodni “zachránilo deset sousedů říkovských”. Na tuto událost upomíná i obelisk u cesty. A neváhejte prozkoumat i další obce v okolí, v každé z nich, když se pořádně rozhlédnete najdete mnoho jedinečného.