Udělá vodu, plyn, topení a kanalizaci

Udělá vodu, plyn, topení a kanalizaci

Když stavíte nebo opravujete dům či byt, musíte si nechat udělat mimo jiné instalatérské práce. Zahrnují všechny druhy prací z oborů kanalizace, topení, plynu a vody. A jaké práce vám instalatér zpravidla může zajistit? Jsou to výměny a opravy rozvodů vody z plastu, mědi nebo železa, odpadů z PVC, topení a plynu z mědi a železa. Někdy je třeba kompletně vyměnit stoupačky, kterými je vedena teplá a užitková voda, studená voda a odpad.

Správné rekonstrukci předchází odborně zpracovaná dokumentace. Musíte při ní také spolupracovat se stavebním úřadem a dalšími účastníky stavebního řízení. Zda původní rozvody ve starém domě nebo panelovém bytě vyměnit nebo ponechat, se zjistí při technické prohlídce. Pokud se dispozice bytu nemění, je vhodné vést nové rozvody na stejném místě, ušetříte si tak spoustu starostí.

Stoupací potrubí v panelovém bytě je vedeno v šachtě bytového jádra, může být porušené, takže vlhkost způsobuje jeho rezavění. Proto se ocelové potrubí často nahrazuje plastovým, vyrobeným z propylenu. Nové potrubí se musí správně nadimenzovat, zajistit proti posunutí a tepelně zaizolovat. V panelácích je na trubky stoupacího potrubí vhodné použít zvukově izolační materiál, který spolu se správným ukotvením sníží hlučnost stoupaček. Ve zděném domě jsou stoupačky z oceli nebo azbestocementu většinou zasekané v drážkách zdí, takže jsou hůře přístupné než v paneláku.

Při výměně stoupaček se většinou doporučuje vyměnit i rozvody jednotlivých bytů, protože při změně tlaku v potrubí může dojít k závadám vnitřních rozvodů. K vnitřním rozvodům se používají polyethylenové trubky. Mají řadu výhod, dobře se montují a jsou odolné vůči tlaku vody.

Zásadním problémem u plynového potrubí v panelovém domě může být zrezavění v místě prostupu stropní konstrukcí. Staré potrubí se často spojovalo šroubkovými spoji, které tak dobře netěsnily. Dnes se nahrazuje kvalitnějšími lisovanými spoji. Na vnitřní plynové potrubí se používají měděné trubky s lisovanými spojkami, odolné vůči požáru.

Při rekonstrukci nebo výměně bytového jádra v panelovém domě je třeba počítat s tím, že původní umakart byl lehký a nepoužívala se sanitární keramika. Když si do nové koupelny vybereme těžší zařizovací předměty, je vhodným řešením suchá výstavba, která stavbu tolik nezatíží, umožňuje rychlou montáž a také snadnější vedení instalací.