Obec plná přírodních krás

Obec plná přírodních krás

Všichni známe Čechy, jednu ze tří historických zemí České republiky, která má ve znaku . V Čechách se nachází spoustu krásných a historických míst. Jedním z těch nejznámějších, na které se jezdí dívat lidé z celého světa, a na které je Česká republika náležitě hrdá je samozřejmě hlavní město Praha. Ne každý už ale ví, že v samotném srdci Čech, ve Středočeském kraji, leží okouzlující obec Zlončice. V obci Zlončice bydlí bez mála 600 obyvatel. To, že jsou Zlončice historicky velmi bohaté, dokládá také fakt, že jsou jednou z nejstarších obcí v regionu. První dochovaná písemná zmínka o této obci pochází již z roku 1052, takže pokud historie obce nesahá ještě dál, letos by oslavila neuvěřitelných 966 let.


Do obce zasahuje část Přírodního parku Dolní Povltaví v podobě chráněné krajinné zóny Zlončické rokle. Přírodní park Dolní Povltaví byl vyhlášený 1. června roku 1994 a turisty láká zejména vzácnými rostlinami které zde rostou. Jednou z takových rostlin je třeba vzácná rostlina hlaváček jarní, který patří mezi velmi ohrožené druhy květeny České republiky. Milovníci přírody a botaniky si zde tedy rozhodně přijdou na své. Další významnou lokalitou obce je přírodní biokoridor.


Ani sport nebo kultura není v obci zapovězena a tak ti, kdo dávají přednost spíše takovým aktivitám, mohou navštívit vyhlášenou staročeskou hospodu, která se ve Zlončicích nachází a zpříjemnit si tak den dobrým jídlem či se v létě osvěžit výborným, vychlazeným pivem. Dětem se pak určitě zalíbí na dětském hřišti, které je spojeno s víceúčelovým hřištěm, kde si svůj druh zábavy mohou najít i dospělí. Zahrát si zde můžete i oblíbené kuželky s přáteli či stolní tenis. Pokud se do obce vydáte na kole, určitě neminete Zahradní občerstvení Dolánky. Toto útulně zařízené posezení s dětským koutkem se nachází přímo na cyklostezce Praha- Drážďany a rozhodně stojí za návštěvu.
Ať už jste tedy vášnivými botaniky, historiky, rádi poznáváte nová zajímavá místa v naší rodné zemi, nebo jen milujete kvalitně strávený čas v příjemném prostředí s rodinou či přáteli, určitě byste měli zvážit výlet do obce Zlončice, která vás okouzlí na první pohled.