Koruna každého domu

Koruna každého domu

Každý dům je jiný. Existují domy typu bungalov, které jsou charakteristické tím, že jsou pouze přízemní, tedy nejsou patrové. Jakýmsi protikladem k těmto domům jsou právě domy patrové, které jak už název napovídá, sestávají s dvou či více pater. Nezvyklé nejsou ani domky dvougenerační, které mohou mít mnoho podob, ale hlavním rysem je asi jejich velikost. Vzhledem k tomu, že v těchto domech žijí většinou dvě generace, bává svou rozlohou podstatně větší. Typů domů je mnoho a architekti stálé přichází s nějakými novinkami, které toto spektrum ještě rozšiřují. Ať už je však dům jakýkoliv, jedno mají všechny domy společné, každý z nich musí mít střechu.

Ani střechy však nezůstávají technologicky a designérsky pozadu a nabízejí široké spektrum možností. A o co všechno je potřeba, aby vznikla ta správná střecha?

Že střechu nestačí jen položit a začít užívat vám potvrdí klempíři, jejichž práce je u stavby střechy nepostradatelná. Klempířské práce jsou důležité, aby zamezily zatékání vody a tím i narušení střešní konstrukce a aby tak střecha mohla plnit svou funkci. Střešní konstrukci zase zajistí tesaři. Při tesařských pracích se klade důraz na správné rozmístění spojovacích prostředků a důkladné ztužení celé střešní konstrukce. A nakonec přiházejí na řadu pokrývačské práce. Nenechte se však mást názvem. Pokrývači střechu pouze nepokrývají střešní krytinou, ale starají se i o mnoho dalších důležitých věcí jako je výběr správného materiálu, příprava střechy na možno budoucí problémy či zateplování střechy.

Pokud se chce vyhnout vlhkosti, měli byste začít pěkně od střechy. Hydroizolace střech ve formě různých typů hydroizolačních fólií vám zajistí, že střecha vydrží jakékoliv vlhko. Hydroizolaci můžete také využít, pokud máte starou střechu, na které se začaly objevovat trhliny.

Naštěstí existuje spousta firem, které se výběrem a realizací střech zabývají takřka od A do Z a se vším vám pomohou. Pokud tedy stavíte dům, nebo jste se jen rozhodli pro rekonstrukci jeho pokrývky, určitě se na jednu z takových firem obraťte a svěřte se do rukou pravých odborníků.