Máme rádi víno…

Máme rádi víno…

Najde se jen málokdo, kdo nikdy neslyšel o největší vinařské obci v Česku. Víno a Morava prostě patří k sobě a jet na Moravu a nenavštívit Velké Bílovice by byla chyba. Málokterá obec je tolik spojená s vínem, tradičními lidovými kroji, cyklostezkami vedoucími mezi nekonečnými řadami vinohrad a lidovou kulturou jako jsou právě Velké Bílovice. Na jejich návštěvu a prozkoumání všech jejich krás vám ani průměrně dlouhá dovolená nebude stačit, a rozhodně se nemusíte bát, že by tu nebylo co dělat.

Už na samotnou návštěvu vinných sklepů je potřeba si vyhradit dostatek času. Vedle města totiž najdeme menší městečko tvořené jenom sklepy, dohromady jich je přes šest set. Uličky mezi malebnými sklepy jsou pojmenované po odrůdách vín nebo významných osobnostech souvisejících s vínem, a tak, než do nějakého sklípku zaplujete určitě si projděte okolí. Velmi zajímavé jsou historické Habánské sklepy s prohlídkami a ochutnávkami vín.

Kromě vinařské tradice, je i okolí města Velké Bílovice proslulé pro svou historii. Okolí bylo osídleno už v neolitu a obec samotná byla založena v roce 1306. V nedaleké vesnici se našla známá Věstonická Venuše a ve škole v Bílovicích najdete vlastivědné muzeum mapující místní historii.

Dominantou Bílovic je potom jistě vrchol s kapličkou zvaný Hradištěk, odkud se nabízí nezapomenutelný a jedinečný pohled do okolní krajiny. Z přírodních krás to potom není daleko na Pálavu nebo Novomlýnské nádrže. Z památek je jistě třeba zmínit Lednicko-Valtický areál, který je z Bílovic, co by kamenem dohodil.

Největší a nejvýznamnější akcí ve městě jsou tradiční krojované hody, pořádané vždy v září. Na hodech se sejde kolem 40 párů v tradičních krojích a hodová zábava s vínem, koláči a tanci trvá tři dny až dlouho do noci. Na jaře je oblíbená událost “ze sklepa do sklepa” kdy více než 50 vinařů otevře své sklepy.