Zlato, příroda i hrady na Šumavě

Zlato, příroda i hrady na Šumavě

Když se řekne rýžování zlata, většině lidí se vybaví americká zlatá horečka a období, kdy se všichni hnali za pohádkovým bohatstvím. Málokdo už ale ví, že rýžování zlata má tradici i v naší malé vlasti, a to hlavně ve štěrcích a píscích řeky Otavy. Právě díky přítomnosti řeky, hlubokých lesů a úrodných půd byl Jihočeský kraj velmi významný v pradávných dobách. Už z 5./6. století najdeme zmínky po takzvané “pootavské civilizaci”. Jednou z nejstarších vesnic na pomezí Jihočeského a Západočeského kraje je obec Kejnice, která nedávno oslavila neuvěřitelných 970 let od svého vzniku.

I díky mnoha kulturním památkám jako jsou hrady, tvrze nebo historické kostely v nejbližším okolí obce získaly Kejnice svou historickou významnost. Dnes jsou ideálním výchozím bodem pro výlety do okolí, při kterých vždy půjdete kolem některého z Kejnických rybníků, které jsou sami o sobě příjemným místem na procházku. Při cestě přes náves se určitě zastavte u barokní kapličky Panny Marie, a ve volné chvilce se můžete vydat hledat pozůstatky hradiště na vrchu Stráž. Snad nejlákavějším turistickým cílem je hrad Rábí vzdálený asi deset kilometrů od obce. Rábí je nejrozlehlejší hradní zřícenina v Čechách a v letní sezoně se na hradě neustále konají nějaké akce.

V kraji najdete i mnoho míst známých z knih a pohádek. Strakonice jistě připomenou známé dílo od Josefa Kajetána Tyla Strakonický dudák a hrad Kašperk můžeme znát z pohádky Anděl Páně. Šumava samotná se svými hlubokými lesy, dech beroucími výhledy do krajiny a hlubokými údolími sama působí pohádkově. V obci samotné vás navíc čeká klid ve městě nepoznaný. I když se Kejnice skládají ze dvou částí, Kejnic a Karlovce, mají dohromady pouze 103 obyvatel a pokud potřebujete odreagovat od městského ruchu v malebné vesničce poblíž Šumavy s mnoha kulturními i přírodními zajímavosti v okolí, jsou pro vás Kejnice tím správným místem.