Do Přibyslavic nejen na poutní místo

Do Přibyslavic nejen na poutní místo

Jeden z nejstarších kostelů na Moravě najdeme v malé obci na Vysočině, příznačně položené mezi několika významnými městy s UNESCO památkami a s romantickými zákoutími řeky Jihlavy. Řeč je o obci zvané Přibyslavice a nejstarším kostelem je myšlen románský kostel svaté Anny, který patřil k přemyslovskému dvorci a byl vybudován již v první polovině 12. století. Tento kostel je však pozoruhodný i z dalšího důvodu a stal se natolik vyhledávaným posutím místem, že jeho kapacita proudům věřících nestačila a přímo vedle něj byl zbudován druhý kostel Narození Panny Marie. Za jeho slávu a proslulost u věřících může obrázek Panny Marie na vnější omítce zdi kostela sv. Anny, který nezničilo ani několik přírodních katastrof a o kterém se začalo proslýchat, že má léčivé účinky.

Se stavbou druhého kostela a jeho známosti jakožto poutního místa se začíná celá obec velmi rychle rozvíjet. V 18. století v Přibyslavicích začalo školní vyučování, kam se sjížděli žáci ze všech okolních vesnic, už v 17. století byla v obci založena papírna, jejíž tradice sahá do dnes. V současné době má obec kolem osmi set obyvatel a místní v ní najdou vše co potřebují, od obchodního střediska po služby lékaře po školu, školku a knihovnu.

Co se týká přírodních podmínek, je obec zasazena do krásné pahorkatiny Českomoravské vysočiny a okolí řeky Jihlavy nabízí mnoho příležitostí k procházkám ale i koupání. Pro další sportovní aktivity je v obci zbudováno fotbalové hřiště a tenisové kurty. Nadšence cyklistiky potěší, že obec leží na cyklostezce Jihlava-Třebíč – Raabs. V blízkém okolí Přibyslavic se nachází rekreační středisko Jalovec s lyžařským svahem a vlekem. Do okresního města Třebíče to je zhruba půlhodina cesty autem a toto historické město jistě stojí za návštěvu.