Šišma je na svou historii hrdá

Šišma je na svou historii hrdá

Obec Šišma má historii stejně tak dlouhou jako Karlova univerzita. Už ve čtrnáctém století postavili dva bratři Beneš a Dobeš v lesnaté zvlněné krajině mezi Lipníkem a Dřevohosticemi na Přerovsku tvrz. I v pozdějších letech se v historických pramenech objevují zprávy o vladycích ze Šišmy, Lovkovi a Janu Divovi. Jan Diva se v roce 1415 připojil k moravské a české šlechtě, která poslala stížnosti proti upálení Mistra Jana Husa církevnímu koncilu v Kostnici. Na konci husitských válek vladykové ze Šišmy z tvrze odcházejí a majetek přechází do dalších rukou. Název rodu Šišma však zůstává a dává jméno vzniklé vesnici. V tvrzi se naposledy bydlelo do poloviny 16. století, tehdejší majitelé a odstěhovali do Dřevohostic, a opuštěná středověká stavba začala chátrat, až nakonec úplně zanikla.

Dnes se bohužel můžeme jen dohadovat, kde stála, ale pravděpodobně na západním okraji vesnice směrem na Pavlovice. Obec je na svou historii náležitě hrdá a podle starých dochovaných pečetí byl vytvořen znak se dvěma stříbrnými rohy a pěti zlatými hvězdami na modrém štítu.

Jenom z historie se ale pochopitelně žít nedá, je třeba myslet především na budoucnost. Jejím příslibem jsou v Šišmě mladí lidé, kteří tady žijí od dětství a rozhodli se zůstat, a rodiny, které si tady koupily domy po roce 2000. Jak je vidět, mladým lidem se v Šišmě líbí, důkazem jsou další dvě novostavby. A není se čemu divit.

V obci je zaveden plyn i veřejný vodovod, byla provedena rekonstrukce veřejného osvětlení. Na čistírnu odpadních vod jsou kanalizačním řadem napojeny téměř všechny domácnosti. A nechybí ani prodejna potravin a hospoda s kulturním sálem, kde se odehrávají všechny společenské události. Jejich organizátory bývají především dobrovolní hasiči, a také myslivci. A že o události, spojené se spoustou zábavy a legrace, není nouze, se může přesvědčit každý. Akce jako Hasičský ples, Posezení u táboráku, Dětský den, Štěpánský svařák, Mikuláš a Vodění medvěda mají vždy hojnou účast a nalákají do Šišmy i obyvatele okolních obcí. Největší událostí roku je asi Kácení máje. Do Šišmy, ve které žijí dvě stovky lidí, se sjede až pětistovka dalších. A všichni se baví.