Sedletínské léto je vyhlášené na celé Vysočině

Sedletínské léto je vyhlášené na celé Vysočině

U Sedletína se první lidé usadili již ve 14. století. Právě od slova usedlost má obec nejpravděpodobněji své jméno. Další možnost podle čeho byla pojmenována je její poloha v sedle dvou kopců. Jeden z nich, vrcholek nazývaný Vizáb je široko daleko viditelnou dominantou okolí. Z vrcholku samotného se potom nabízí rozhled do širokého okolí a za jasných dnů je prý viditelná i Sněžka.

Z obce, ležící sedm kilometrů od Chotěboře je to však mnohem blíž do Železných hor a jejich přírodních krás. Obec Sedletín spadá pod kraj Vysočina a tento kraj je právem známý pro svou krásnou a čistou přírodu. Severozápadně od obce najdeme přírodní rezervaci Havranka. Tvoří ji komplex luk a rákosin v údolí Jiříkovského potoka a vyskytují se tu vzácné rostliny. Na katastru obce také působí svaz ochránců přírody a ornitologů, kteří dbají o zachování přírody. Díky tomu je okolí obce jako dělané na procházky nebo projížďky na kole.

Svůj největší rozvoj obec zažívá v devatenáctém století, kdy byla vystavena škola, založen hasičský sbor a často se pořádaly zábavy a další akce. Život v obci je velmi pestrý i dnes, škola stále funguje a nejmenší tak nemusejí dojíždět nikam daleko. Pro volné chvíle je k dispozici sportovní hřiště nebo knihovna a obec pořádá pro své obyvatele tradiční tematické akce jako je pálení čarodějnic, stavení máje nebo fotbalové turnaje. Vyhlášené je Sedletínské kulturní léto, což je série tanečních zábav na letním parketu ve středu obce.

Z větších a turisticky velmi lákavých měst je to blízko například do Kutné hory, která je proslulá svou katedrálou a těžbou stříbra, v Chotěboři pak můžete navštívit nejen zámek a pivovar a příliš daleko to není ani do Žďáru nad Sázavou a památkou UNESCO.