Bez kominíka nám teplo nebude

Bez kominíka nám teplo nebude

Často až v zimě, kdy začne mrznout a padat sníh pochopíme, že práci kominíka nutně potřebujeme. Zvlášť, když kamna netopí a komín netáhne. Své o tom ví majitel kominictví Aleš Jirásek ze Štěpánovic, který komíny nejen čistí, ale i staví.

Je užitečné vědět, že udělá komín s keramickou i šamotovou vložkou, a také fasádní nerezový. Někdy není potřeba stavět komín nový, stačí renovace stávajícího vložkováním nebo frézováním. Rekonstrukce pomocí vložkování je šetrný způsob, jak životnost komína prodloužit. Za zlomek nákladů na stavbu je pak komín jako nový.

Majitelé novostaveb si často přejí mít doma krb. Kominík Jirásek má krbové vložky na prodej, vyřeší jejich obezdění a nemusíte se starat ani o nákup materiálu. Všechno zajistí sám.

U komínů je třeba dbát na jejich pravidelné čištění, údržbu a revize. Čištění probíhá tak, že se nejdříve odstraní saze a spalinová cesta se vyčistí. Komíny by měla čistit pouze oprávněná osoba, protože jde o odbornou práci. Když se komín nevyčistí, mohou se saze v komínu vznítit a dojde k požáru. Takové situaci je třeba raději předejít. Frekvence čištění komína se určuje podle druhu paliva a podle provozu a výkonu topidla. Jiná je situace při celoročním topení a jiná při sezónním. Ale i u rekreačních budov by se měl komín čistit alespoň jednou ročně a jednou za dva roky provádět jeho kontrola. Někteří majitelé nemovitostí zapomínají na to, že je potřeba čistit komíny i od krbů a ohřívačů vody, tedy komíny napojené na všechny spotřebiče, které spalují plynná, kapalná nebo pevná paliva. Patří mezi ně i kondenzační kotle, vyústěné přes fasádu budovy. Revizi komína je potřeba provést před připojením spotřebiče do komína, při změně druhu paliva, po komínovém požáru a také, když je podezření na trhliny ve spalinové cestě.

Pokud majitel o bezpečný provoz svého komína nedbá, může dostat pokutu až 10 000 Kč. A uznejte, že platba za vyčištění komína je oproti této pokutě zanedbatelná. Takže neváhejte a volejte. Aleš Jirásek je připraven vám pomoci.