Malebná vesnička ve Znojemském kraji vína

Malebná vesnička ve Znojemském kraji vína

Znojemský okres je vyhlášený především díky svému výbornému vínu, tradiční lidové kultuře nebo krásné přírodě. Jednou z malebných vinařských vesniček místního kraje je i obec Kyjovice. Tuto obec najdeme asi 20 kilometrů od vyhlášeného města, mezi obcemi Prosiměřice a Tvořihráz. Obec je obklopena úrodnou krajinou, nedaleko protéká řeka Jevišovka a v těsné blízkosti této malebné vesničky se rozprostírá lesní komplex Purkrábka.

Jedná se skutečně o malinkou obec, to jí však jen přidává na půvabu a místních 157 má k dispozici vše, co mohou potřebovat. V obci se nachází knihovna, kulturní dům i obecní úřad.  V kulturním domě se často pořádají akce pro zpříjemnění života místních, oblíbený je dětský den, kam se sjíždějí i děti z okolí, tradiční posvícení je největší událostí roku a samozřejmě nechybí každoroční tematické akce na čarodějnice, den matek nebo na Vánoce. Mezi místní pamětihodnosti se řadí kaple svatého Bartoloměje, kaplička u silnice do Prosiměřic a socha svatého Jana Nepomuckého.

Ze sportu je v místním okrese díky jeho rovinatému rázu a pohodlným cyklostezkám, po kterých se dostanete všude, velmi oblíbená cyklistika. Ke koupání se v létě nabízí nepříliš vzdálený Horní Kyjovický rybník, vodní nádrž Těšetice nebo přehrada Výrovice. Z přírodních památek je nejvýznamnější národní park Podyjí, který je od Kyjovic vzdálen asi půl hodiny autem.

V Kyjovicích pravidelně staví autobusová linka, kterou místní využívají při dopravě do škol nebo do práce. Nepříliš vzdálené Znojmo nabízí všechny služby, vzdělání a kulturu a je oblíbeným výletním místem. Známé je především Znojemské podzemí, rotunda Panny Marie a sv. Kateřiny, nebo vyhlášené vinné sklepy. Ani do hlavní moravské metropole Brna to není z Kyjovic nijak daleko.