Na hranicích mezi Českem a Německem

Na hranicích mezi Českem a Německem

Obec Rozvadov je známá především jako hraniční přechod mezi Českem a Německem. Když tedy při svých cestách zamíříte do Německa, na chvíli se v této obci zastavte a poznejte její krásy, protože má co nabídnout.

Díky své poloze v samém srdci Českého lesa se pyšní velmi zachovalou přírodou. K jejímu nedotčenému rázu také velmi přispěla poloha na hranicích s bývalou SRN. Není  tomu tak dávno, co nebylo možné se v jejím okolí volně pohybovat. Největší rozvoj tak tato obec zaznamenává až po roce 1989, kdy padla železná opona a mohlo se tudy opět volně cestovat. Historie této obce se však píše již od roku 1581. Od roku 1613 je zde zmiňován celní úřad, a že tato obec byla velice významným historickým místem svědčí jak staré polní  opevnění z třicetileté války zvané Tillyho šance, tak i dvě muzea věnovaná železné oponě a pohraniční stráži. V obci Rozvadov se nachází kostel sv. Václava postaven roku 1816 a o věžičku zvýšen v roce 1817, tento kostel je v majetku obce Rozvadov, která se snaží tento kostel z vlastních prostředků zrekonstruovat.

Při návštěvě obce stojí za vidění nejen tato dvě zmiňovaná muzea a kostel sv. Václava. K obci přísluší také dříve samostatné osady Diana, Milíře, Nové Domky, Rozcestí a Svatá Kateřina. V lesích jižně od Rozvadova stojí barokní lovecký zámeček Diana, podle pověstí postavený podle návrhu architekta Jana Blažeje Santini-Aichel, obklopený anglickým parkem s několika alejemi. V okolí zámečku se také dochovalo několik dřevěných staveb včetně dřevěné kaple. Východně od Diany najdete rozsáhlé lesní porosty, které patří mezi nejstarší v České republice a přírodní rezervaci, která byla vyhlášena již roku 1933. A tím přírodní bohatství tohoto regionu ani zdaleka nekončí. V okolí Rozvadova se nacházejí tři naučné stezky, které jsou určeny nejen pro milovníky cyklistiky.

Do Rozvadova se jezdí nejen za přírodními krásami a bohatou historií. V roce 2017 se v místním kasinu odehrál dosud největší turnaj v pokeru na území Evropy.

Díky tomu že byla v blízkosti vybudována dálnice není obec tolik zatížena silničním provozem a s tím spojeným hlukem a znečištěním. Najdete tu mnoho možností ubytování, několik restaurací a obchodů.

O Rozvadovu by se toho dalo napsat mnoho dalšího, tak si tu při své další cestě nezapomeňte udělat zastávku a poznat jeho krásy osobně.