Jak rozumět lékařské hantýrce

Jak rozumět lékařské hantýrce

Při výběru praktického lékaře je kromě vzdálenosti, referencí a čekací doby také dobré vzít v potaz vybavení ordinace a zajištěnou kvalitu služeb. A že vám nic neříká, když má lékař napsané, že dělá ekg, crp, inr a co to má být glukometr nebo hemokult test? Nebo tušíte, co zhruba jaký pojem znamená, ale nemáte v tom jasno?

Ekg neboli elektrokardiogram slouží k monitorování srdeční aktivity a provádí se při podezření na onemocnění srdce. Principem je měření malého elektrického proudu mezi buňkami při smršťování a roztahování svalu. Vyšetření vůbec není složité, pacient si lehne, na hruď, zápěstí a kotníky jsou umístěny elektrody. Následný výstup může odhalit odchylky od pravidelného rytmu, nedostatečnou výživu jednotlivých částí srdce a skoro vše o celkovém zdravotním stavu srdce.

Díky CRP testům můžeme zjistit hladinu C-reaktivního proteinu, který se v krvi vyskytuje, pokud je v těle zánět. Je to tak momentálně velmi spolehlivá metoda na určení, zda jsou potřeba antibiotika. Na určení stačí i malé množství krve a v dnešní době e dobré nepředepisovat antibiotika zbytečně.

INR testy se používají k zjištění hodnot srážlivosti krve. V laboratoři se zjistí daná hodnota, pokud je vyšší, krev se sráží pomaleji a je problém s řeznými ranami a zastavením krvácení, Naopak při nižních hodnotách vzniká riziko přílišného srážení a tvorby trombózy – krevních sraženin.

Pomocí glukometru se určuje hladina cukru v krvi. Využívají toho hlavně diabetici, aby si mohli hlídat dávky inzulinu a svůj zdravotní stav, ale využívá se i při normální diagnostice. Hemokult test by měl pomoct včas odhalit rakovinu tlustého střeva. Jeho provedení je zcela nenáročné a lidé po 50 by ho měli absolvovat jednou ročně.

Všechna tato vyšetření slouží především prevenci a včasnému odhalení nemocí. Proto se nebojte zjistit, zda je váš praktické lékař provádí a nepodceňovat prevenci.