Turistika, cyklistika i masopust v Borku

Turistika, cyklistika i masopust v Borku

Nadšení houbaři, turisti i cyklisti by jistě neměli při svých cestách minout malou ale malebnou obec Borek. Zdejší hluboké lesy nabízí bohatou úrodu hub i borůvek, pěknou pěší procházku zase slibují nedaleké vrcholky Borkovského kopce, Korejtku a Borkovníku. Katastrem obce také prochází červená turistická stezka, která vás dovede přes rozhlednu Milíř ve Vysoké nad Labem až do Hradce Králové. V okolí najdete i řadu dalších turistických cílů, ke kterým vedou cyklostezky. Mezi zajímavosti zdejšího kraje rozhodně stojí za vidění hrad Kunětická hora, podorlický skanzen Krňovice a zajímavosti v Hradci Králové jako je obří akvárium, aquapark nebo historický dřevěný kostel jsou kapitola sama pro sebe. Nepříliš vzdálené je i krajské město Pardubice.

Vesnička Borová je spíše jedna z menších, o to je však malebnější a klidnější. Pravidelně zde staví autobusové linky do okolních měst, kam místí dojíždí za zaměstnáním nebo do školy. Obec je plná zeleně a okrasných parčíků a místní tu mají k dispozici obecní úřad, knihovnu, pohostinství a prodejnu s potravinami. Ve volnočasové zóně vesničky najdou moderní dětské hřiště, požární nádrž, která se v létě využívá ke koupání nebo víceúčelovou tělocvičnu s hřištěm na nohejbal, volejbal i tenis, nebo pro pořádání narozeninových oslav.

I přes malý počet občanů žije obec bohatým kulturním a společenským životem. Z kulturních akcí rozhodně stojí za zmínku tradiční masopustní rej pořádaný jednou za dva roky, dětský masopust nebo pravidelná mikulášská představení s následnou nadílkou pro děti. V obci působí amatérský pěvecký soubor Borověnky, který je složený především z místních žen a zpříjemňuje chvíle narozeninových oslav nebo srazů důchodců. Dlouholetou tradici má v obci také nohejbal a pravidelné turnaje v tomto sportu jsou oblíbenou událostí.

Mohlo by se zdát, že název obce vznikl podle borovic, avšak není tomu tak. Své pojmenování obec nese po husitském vojevůdci Divišovi Bořkovi. Mezi místní pamětihodnosti se řadí nově opravená kaple Andělů strážných nebo pomník na návsi věnovaný obětem válek a pomník zdejšího rodáka pana Votruby, který padl při květnovém posvátní.