Rotunda je chráněnou kulturní památkou

Rotunda je chráněnou kulturní památkou

Nevelká obec Želkovice na Lounsku v Ústeckém kraji, v níž je trvale hlášeno pouhých 87 obyvatel, se může pochlubit mimořádnou stavební památkou. Římskokatolický kostel sv. Petra a Pavla, v základu tvořený kamennou románskou rotundou s kruhovým půdorysem z roku 1230, stojí na návrší nad západním okrajem vesnice. K rotundě s výraznou kupolí byla mnohem později, až v polovině 19. století, přistavěna podle plánu inženýra Wetzla pseudorománská chrámová loď o průměru 5,4 metru. Celý kostel je zařízen ve stylu baroka, do zdiva je vsazena socha tzv. Turka. Před západním průčelím stojí na reliéfem zdobeném soklu socha sv. Josefa z roku 1762. Kostel je vyhledávaným turistickým objektem, v roce 1958 byl vyhlášen chráněnou kulturní památkou České republiky. Je obklopen hroby a pomníky místního hřbitova, nichž jsou pochovaní místní lidé.

Historie obce je bohatá, první zmínka se objevuje v roce 1237, kdy se o ní píše jako o majetku Šebestiána ze Želkovic. Na konci devatenáctého století zde žilo asi ve čtyřiceti domcích kolem dvou stovek obyvatel. Dnes je tady domů přibližně stejně jako před 150 lety, jen obyvatel ubylo. Podíl mužů a žen je vzácně vyrovnaný, 43 ku 44 ve prospěch žen.

Želkovice mají krásné okolí, obklopuje je České středohoří. Rozprostírají se 12 kilometrů od Bíliny, 13 kilometrů od Loun, 14 kilometrů od Lovosic a 17 kilometrů od Mostu ve výšce 335 metrů nad mořem. Dojet se sem dá nejlépe po silnici první třídy č. 15, která spojuje města Lovosice a Most.

Přestože se Želkovice rozkládají na pouhých dvou kilometrech čtverečních, mají tady sídlo tři firmy a dvacet živnostníků. Věnují se hlavně zemědělství, a zejména sadovnictví. Pro pěstování ovoce jsou tady mimořádně dobré podmínky, lidé přijíždějí zdaleka, aby si od místních soukromníků mohli koupit kvalitní jablka, meruňky, třešně a broskve. K mání je také zelenina a med. V jedné z firem můžete ochutnat dokonce deset druhů jablečného moštu.

Zajímavá místa, která stojí za návštěvu, jsou i v okolí Želkovic, v okruhu do dvaceti kilometrů. Je to zřícenina hradu Kostomaty, rozhledna Stříbrník na stejnojmenném kopci, rozhledna Milešovka v nadmořské výšce 837 metrů s meteorologickou stanicí a archeoskanzen Březno, který stojí na místě rozsáhlého archeologického výzkumu.