Z motelu Eden do Skalního města

Z motelu Eden do Skalního města

Až vás někdy osud zavede na střední Moravu k městu Hranice a Lipník nad Bečvou, zajeďte se podívat na Potštátské skalní město. Rozprostírá se kolem údolí potoka Velička. Nedaleko od boňkovské autobusové zastávky nad mostem přes Veličku uvidíte skálu Nebesa a naproti ní Jelení skok. Po pravé straně silnice od  pohostinství U tlustého Jana jsou Zakleté město, Kosí údolí a Trpasličí skály. V těchto skalách bydlel podle pověsti trpaslík, kterému patřily zlaté poklady a který je rád rozdával chudým. Na levé straně je Skalní útvar s názvem Čertovo kopyto podle prohlubně ve tvaru kopyta na vrcholu. I v době největšího sucha se tady vždy držela voda. Napravo jsou Kamenná vrata a po obou stranách roztroušené Čertovy kameny, které si prý pán pekel schovával na stavbu hráze.  Když se mu přehradu nepodařilo dokončit, rozházel stavební materiál všude po okolí. Ke Svatebnímu kamenu s nadějí vzhlížejí paní a dívky, které chtějí pod čepec. Podle pověsti se do roka provdá každá, která se na něj postaví. Dál je Čertova kazatelna a Propadlý kříž. Ten prý stojí na místě bývalého hostince, jehož návštěvníci se veselili v době půstu tak divoce, že se i s hospodou propadli do pekel. Po levé straně jsou Strmé skály, které Skalní město uzavírají.

U Potštátu také najdete ski areál v nadmořské výšce 500 metrů. Celkem pět sjezdovek o délce 700 metrů má převýšení 80 metrů. Nejdelší sjezdovka je označená červenou barvou a je dlouhá 300 metrů. V létě přitahuje zájem turistů bývalý lom Olšovec, kde se dá skvěle vykoupat v čisté a průzračné vodě nebo strávit odpoledne rybařením.

Nejzachovalejší dřevěný sloupový větrný mlýn německého typu v České republice stojí v Partutovicích. Od 19. století patří rodině Maršálků, má zachovalé vnitřní zařízení a klidně by se v něm dalo mlít obilí. Můžete se přesvědčit, majitelé z něj udělali soukromé muzeum.

Do všech těchto míst se budete moci pohodlně podívat, když se ubytujete v motelu Eden na Hranické ulici č. 172. Motel nabízí jednoduché pokoje s vlastním sociálním zařízením a televizí. Auto můžete nechat na hotelovém parkovišti, na pokojích se budete moci díky Wi-fi připojit k internetu a zajištěno budete mít i stravování.