I postižení chtějí pracovat

I postižení chtějí pracovat

Lidé se zdravotním postižením mají často problém sehnat práci, kterou by zvládli a která by je bavila a uspokojovala. Pracovní prostředí pro ně musí být nachystané na jejich omezení, takže je ho potřeba dopředu připravit. Řešením pro ně jsou chráněné dílny, které mají se zaměstnáváním postižených svoje zkušenosti a vědí, jak na to. Umožní těmto lidem pracovat, vydělat si peníze, získat tak vyšší sebedůvěru a také přátele v pracovním kolektivu.

Chráněná dílna ZeNa vznikla v roce 2007 v Náchodě. Zaměstnává 35 osob, z toho 29 se zdravotním omezením. Postižení zaměstnanci chráněné dílny mají práci fyzicky méně náročnou, ale o to víc zodpovědnou. Věnují se výstupní kontrole, balení výrobků a jejich třídění. ZeNa v současné době spolupracuje s výrobním družstvem Sněžka Náchod, které dodává výrobky firmě Automotiv. Úkolem pracovníků chráněné dílny ZeNa je kontrolovat kvalitu vyhotovení hlavových opěrek, područek, bočních dílů dveří a dalších komponentů automobilů. Co vyjde z chráněné dílny, musí být stoprocentní, bez závad a defektů.

Další pracovníci se zdravotním omezením mají příležitost pracovat v dceřinné společnosti ZeNy, v chráněné dílně PeTA. Ta se zabývá výstupní kontrolou a balením kosmetických výrobků. Tuto činnost provádí pro společnost Schwan v Českém Krumlově.

Protože je pracovníků se zdravotním omezením a zároveň velkou chutí něco dělat dost, a navíc mají zřizovatelé chráněné dílny ZeNa s uvedenou problematikou bohaté zkušenosti, nabízejí spolupráci dalším firmám. Spolupráce by pro ně byla výhodná v mnoha směrech. Jednak by získaly praktické služby, které by nemusely samy zajišťovat, a také by splnily zákonem daný čtyřprocentní podíl při zaměstnávání osob se zdravotním postiženým nebo odběr služeb od organizací, kde pracuje více než padesát procent postižených. Pokud totiž firma danou povinnost nesplní, vystavuje se udělení velmi nepříjemných sankcí.

ZeNa může firmám poskytnout svoje prostory včetně zaměstnanců nebo jim nabídnout zdravotně postižené, kteří mají pracovní návyky v činnostech jako je výstupní kontrola, třídění výrobků, balení zboží a kontrola jeho kvality. A co víc? Chráněná dílna ZeNa je držitelem certifikátu ISO 9001:2009 a má vyškolené zaměstnance pro spolupráci s firmami, které vyrábějí komponenty pro automobilový průmysl.