První dotek po probuzení

První dotek po probuzení

Když ráno zazvoní budík, většinou ho ještě zamáčkneme a zalezeme znovu pod deku. Za chvíli ale zazvoní znovu a nám stejně nezbude nic jiného než vstát. Posadíme se na posteli, spustíme nohy dolů a vyrazíme….a je ten první krok ve vašem bytě příjemný. Když se chodidly dotknete podlahy, jak se cítíte? Pokud zrovna ne moc dobře, zamyslete se nad tím a něco s tím dělejte. Přece nebudete každý den dělat něco, co vám nepřináší příjemné pocity.

Ano, řeč je o podlahách a jejich povrchu. Výběr materiálu, který dáte na podlahu, je jen na vás. V našich zeměpisných šířkách není s ohledem na chladné zimy v ložnicích oblíbená dlažba, ani kámen, takže se dá odhadnout, že máte podlahu dřevěnou, možná z parket nebo z prken, nebo také z PVC a korku. Hitem je vinyl, který se skládá z pěti různých vrstev. Podlaha z vinylu je vodotěsná, protihluková, s teplým a měkkým povrchem, po kterém se příjemně chodí. Spodní vrstva zabraňuje tomu, aby se podlaha prohýbala nebo kroutila, další se skleněnými vlákny dodává podlaze vyšší stabilitu, trvanlivost zase pevné jádro. A na povrchu jsou ochranné vrstvy, které chrání vinyl před nečistotami, skvrnami a poškrábáním.

Samotná podlaha může být na povrchu příjemná, ale nehřeje. Když se jí chceme dotýkat opravdu s rozkoší, měli bychom uvažovat o podlahovém topení. Svůj koeficient propustnosti tepla mají všechny krytiny, ale je dobré si vybrat takovou, pod níž bude podlahové topení skutečně efektivní. Zároveň musí být takový materiál stabilní, aby topení krytinu neponičilo. Jako optimální možnost se jeví PVC se zpevňující textilií. Prodává se v celé škále barev a povrchové úpravy, takže podlaha na první pohled může vypadat jako dřevěná nebo i kamenná. Odříkat se ale nemusíte ani dřeva, nejstabilnějším materiálem na podlahu je dub nebo ořech.

Aby vám podlaha dlouho vydržela, zůstala stále pěkná, bez škrábanců, rýh a skvrn, musíte se o ni dobře starat. Každý materiál se udržuje jinak, používají se jiné prostředky a metody čištění. S tím vám nejlépe pomohou ve specializované firmě, třeba Podlahy Řeháček v Kopřivnici, nebo v obchodě s čistícími prostředky.

Když si nebudete vědět rady, jsou pro vás řešením koberce. Staletími ověřené, příjemné na dotek, snadné na údržbu.