Do výšky i do hloubky

Do výšky i do hloubky

Stavební práce si někdy vyžádají dva extrémy. Potřebujete se dostat do co největší výšky a tam bezpečně pracovat, nebo naopak proniknout co nejvíce do hloubky. Obojí vám zajistí firma Václava Blanky. Zajišťuje výškové i výkopové práce, a montážní plošiny pro práci ve výškách také pronajímá. Najdete ji v Rájci na Šumpersku.

Výškové práce se dají dělat různě. Můžete postavit lešení, ale daleko jednodušší a rychlejší je domluvit se s firmou, která má k dispozici pracovní plošinu na automobilovém podvozku. Auto s plošinou je šikovné hlavně ve městě, kde může dojet až těsně k místu, kde budou dělníci pracovat. Po skončení prací pracovníci s plošiny sestoupí, auto odjede a provoz na ulici je plně obnoven během krátké chvíle.

Pomocí plošin se dají opravovat a natírat fasády, balkóny a střechy, prořezávat vysoké stromy, udržovat městská zeleň i veřejné osvětlení. Plošina je neocenitelná také při rizikovém kácení stromů, protože pracovníci s pilami jsou v daleko větším bezpečí, než kdyby museli vylézat do korun. Stejně tak se hodí pro natírání stožárů, umisťování vánoční výzdoby nebo reklamních poutačů. Rychlé a jednoduché je pomocí plošiny v zimních měsících odklízení sněhu a ledu z kluzkých a špatně přístupných míst. Václav Blanka využívá k práci pracovní plošinu MP 13 na podvozku Avia, která má možnost využívat alternativní pohon na 230 V a hodí se tak i pro práci v uzavřeném prostoru. Maximální pracovní výška tohoto zařízení je 13 metrů, boční dosah 6,5 metru, nosnost koše 250 kilogramů a celková hmotnost 5400 kilogramů. Avia s pracovní plošinou se vejde skoro všude, její průjezdná šířka je 2,1 metru, s podpěrami o metr více, průjezdná výška je 3,1 metru.

Ke výkopovým pracím firma Václava Blanky užívá pásové rypadlo Caterpillar 302.5, které se pohybuje na gumových pásech a je vybaveno i kinematickým výložníkem, který umožňuje výkopy mimo osu stroje. Rypadlo má hloubkový dosah 280 centimetrů, díky ocelové radlici se stroj hodí i pro zahrnutí výkopů a srovnání terénu. Ve výbavě Caterpillaru této řady jsou pracovní lžíce o různých šířkách, které se dají snadno vyměnit pomocí rychloupínacího zařízení.