Dobré ubytování dělá dobrou dovolenou

Dobré ubytování dělá dobrou dovolenou

Základem dobré dovolené je nejenom dobrá nálada a fajn destinace, ale také to správné ubytování. Existuje spousta typů ubytování od těch nejjednodušších ve stanu až po ty nejluxusnější v pětihvězdičkových hotelích. A podle čeho si ubytování nejčastěji vybíráme? Každý z nás je jiný a každému vyhovuje trošku něco jiného. Obecně však záleží hlavně na tom, do jakého prostředí jedeme. Pokud se rozhodneme strávit dovolenou v přírodě v nějakém kempu, těžko se budeme hnát do luxusních hotelů a zvolíme raději něco, co nás udrží s přírodou co nejvíce v kontaktu a dotáhne tak náš zážitek z této dovolené k dokonalosti. Nejčastějším typem ubytování jsou potom „staré dobré“ stany, které jsou i cenově nejlacinější. Zaplatíte totiž jen za místo, kde si stan postavíte (v případě ubytování v kempu). Pro spoustu lidí, hlavně děti, je noc ve stanu zároveň i dobrodružným zážitkem, takže pokud máte děti a chcete pro ně dovolenou něčím zpestřit, není co řešit.

Další možností jsou obytné vozy neboli karavany, které zpravidla využíváme, když nechceme trávit výlet nebo dovolenou na jednom místě. Pokud nemáte k dispozici obytné auto a noc ve stanu se pro vás zdá příliš adrenalinová, můžete zvolit jednu z dalších možností. Kempy většinou k ubytování nabízejí i chaty, či bungalovy. Pokud vám nevadí jednoduché ubytování jako například ve stanu, ale potřebujete mít kolem sebe „pevné stěny“ můžete se ubytovat v takzvané obytné buňce.

Ne každá dovolená je ale pro stany a chatky vhodná a ne každá destinace tuto možnost ubytování nabízí. V těchto případech volíme hotely či apartmány. I hotelů ale existuje široká škála a můžeme si vybrat takový, jaký vyhovuje našim požadavkům a potřebám. Máte- li malé děti, nebo pokud si chcete jídlo připravovat sami a nevyužívat hotelové restaurace, je zpravidla výhodnější k ubytování zvolit apartmán. Apartmán se od hotelového pokoje liší tím, že je vybaven kuchyňkou a celým samostatným zázemím. Některé apartmány jsou jako rodinné domky a mohou být rozděleny i na patra, jiné mohou mít podobu jednoho pokoje s kuchyňských koutem a koupelnou.

Poslední možností ubytování jsou již zmíněné hotely. Ty jsou hodnoceny hvězdičkami, které určují kvalitu hotelu. Čím více hvězdiček, tím je hotel hezčí a nabízí toho více. S rostoucím počtem hvězdiček však stoupá i cena a tak si musíme spočítat, kolik chceme a jsme schopní za hotel utratit a jaké benefity skutečně využijeme. Pokud chcete ubytování na úrovni a zároveň nechcete za jednu noc dát třetinu svého měsíčního platu, je dobré zvolit zlatý střed třech hvězdiček. Tyto typy hotelů vyhoví i náročnějším klientům a jsou většinou za přijatelnou cenu.