Výhody topení na pevná paliva

Výhody topení na pevná paliva

Mnozí jistě s přicházejícím jarem a teplem začínají zvažovat výměnu kotle za nový. Nový kotel je jistě investice, která se vyplatí, větší výhřevnost, menší náklady na energie a větší ekologičnost jsou jen některé výhody. První věcí, kterou si při koupi musíte rozhodnout, je jaké palivo budete využívat. Na výběr je elektřina, plyn a tuhá paliva.

Mohlo by se zdát, že v dnešní době je vytápění na tuhá paliva jako je dřevo, uhlí nebo brikety už jen přežitkem a že tyto kotle najdeme jen ve starých domech. Je pravda, že na vesnicích, a hlavně ve starých domech jsou kotle na tuhá paliva stále populární, a to především proto, že elektřina je drahá a velký starý dům nevytopí. Hlavní výhoda tuhých paliv je především jejich cena, a pokud si pohlídáte jarní akce, můžete ušetřit ještě mnohem více. Tato výhoda je ovšem vyvážena námahou spojenou s vytápěním, ale ani ta už díky moderním automatickým kotlům nemusí být tak strašná.

Pro tento typ kotlů je potřeba mít upravený komín, aby mohl správně odvádět spaliny, mít prostory na uskladnění spalovaného materiálu a zvyknout si na přikládání do kotle, vymetání prachu a skládání uhlí. Člověk si však zvykne na vše a automatické plnící kotle potom ušetří i část práce s neustálým přikládáním. Navíc mnoho prodejců tuhých paliv třeba v libereckém kraji nabízí při nákupu většího množství dopravu zdarma, a i možnost vykládky uhlí až přímo do sklepa. Důležitá je také kvalita topného materiálu. Uhlí může mít různou výhřevnost nejlepší je samozřejmě černé, ale to je také nejdražší, proto se většinou využívá uhlí hnědé. U dřeva je třeba si dávat pozor, aby nebylo vlhké, protože pak z něj jde akorát mnoho kouře a málo tepla. Také se doporučuje přikládat častěji a po menších dávkách.