Chirurgie není jenom o „řezání“

Chirurgie není jenom o „řezání“

Kdo v dnešní době nezná americký seriál Chirurgové, českou Ordinaci v růžové zahradě či již notoricky známou Nemocnici na kraji města? V každém z těchto seriálu mají diváci možnost trošku nahlédnout pod pokličku chodu nemocnice a práce lékařů. Ovšem pořád jsou to jenom herci a ne opravdový doktoři a příběhy jsou upraveny tak, aby byly co nejvíce divácky zajímavé. Nedá se tedy úplně stoprocentně věřit všemu, co se tam odehrává a srovnávat to s chodem normální nemocnice. I přes to všechno má ale „normální smrtelník“ díky těmto seriálům možnost alespoň částečného přiblížení práce lékařů, a to zejména chirurgů.

Chirurgové mají celkem širokou škálu působnosti, ale obecně je chirurgie obor, který léčí jakékoliv úrazy. Pokud jste si někdy v minulosti zlomili ruku, vymkli kotník, nebo si nějakou nešťastnou náhodou rozbili hlavu nebo způsobili popáleninu, byla to pravděpodobně právě chirurgická ambulance, kam jste zavítali jako první. Při návštěvě ambulance potom lékař zhodnotí, jak moc je vaše zranění vážné, jestli bude třeba operace či postačí pár stehů nebo například sádra na zafixování zlomené kosti. Přímo v ordinaci se mohou provádět menší zákroky, jako jsou odstraňování drobných kožních problémů, zarostlých nehtů apod.- ano, i v takovýchto případech se na chirurgickou ambulanci můžete obrátit.

Dalo by se říci, že oproti lékařům obvodním, očním nebo kožním je práce chirurga poněkud více stresující. Provádí totiž většinu operací, při kterých nezřídka kdy zachraňují životy a každá sebemenší chyba, může mít pro pacienta fatální následky. Chirurgie jako taková má několik podoborů od té asi nejznámější úrazové chirurgie, přes chirurgii cévní až po plastickou chirurgii.

A protože doktorovi vkládáme do rukou naše zdraví, je pro nás přirozeně důležité, vybrat si takového, kterému budeme maximálně důvěřovat. Naštěstí v dnešním světě internetu najdeme spoustu webových stránek ať už lékařů samotných nebo nemocnic, ve kterých působí. Jedním z takových specialistů je třeba MUDr. Oldřich Fiala, CSc, který má ambulanci v Hradci Králové. Pokud jste tedy z Hradce Králové a okolí a máte nějaký chirurgický problém, můžete ho zkusit navštívit.