Pomáhají seniorům a postiženým

Pomáhají seniorům a postiženým

Když se člověku blíží důchodový věk, začíná přemýšlet, co bude dělat dál, jak využije svůj volný čas. Pokud mu slouží zdraví, může se věnovat svým koníčkům naplno a čeká ho spousta zážitků. Horší situace nastává, když se začnou ozývat nemoci. Přestává zvládat péči o domácnost, je pro něj obtížné si denně vařit, uklízet a nakupovat. Pomoci může pečovatelská služba.

Domov pro seniory a dům s pečovatelskou službou v Mariánských Lázních takovou službu poskytuje nejen seniorům, ale i mladším lidem, kteří jsou zdravotně postižení a neobejdou se bez pomoci další osoby. Pracovníci domova zajíždějí do domácností v Mariánských Lázních, v Lázních Kynžvart a také do obcí Drmoul, Valy, Zádub, Závišín, Chotěnov, Skláře, Vlkovice, Lazy, Velká Hleďsebe, Klimentov a Stará Voda. Denně, včetně víkendů, přivážejí jídlo, provádějí úklid a údržbu domácnosti. Zvládnou i velký úklid, běžné i větší nákupy, pochůzky, praní a žehlení prádla. Nakoupí ošacení a další nezbytné vybavení domácnosti. Když je potřeba, zatopí v kamnech, pomohou klientovi s osobní hygienou, umyjí vlasy a ostříhají nehty. Starší člověk může dál bydlet ve svém bytě, scházet se s kamarády a sousedy. Díky pomoci pečovatelské služby nemusí opouštět prostředí, na které je zvyklý. Když se jeho stav ještě trochu zhorší a potřebuje péči větší intenzity, může požádat o přemístění do domova pro seniory nebo do domu s pečovatelskou službou. V domově pro seniory je devadesát lůžek pro osoby starší šedesáti let. Klienti jsou ubytovaní v jedno, dvou nebo třílůžkových pokojích s bezbariérovým příslušenstvím a se signalizačním zařízením. Je tam postaráno o úklid, o údržbu lůžkovin i oblečení, o celodenní stravu a pomoc při osobní hygieně. Jídlo se podává třikrát denně v jídelně a ve společenských místnostech, nechodícím pacientům je přinášeno k lůžku. Kromě hlavních jídel dostávají senioři přesnídávku, svačinu a druhou večeři. V některých případech si lidé do domova mohou přivézt i svůj vlastní nábytek, který jim potom připomíná domácí prostředí.

Dům s pečovatelskou službou nabízí možnost pronajmout si byt nebo garsoniéru. Soustředění bytů v jednom místě dovoluje seniorům dál bydlet samostatně a zároveň využívat různé služby podle vlastního výběru. Výhodu tohoto bydlení je pocit jistoty a bezpečí. Lidé žijí běžný život, ale v případě zhoršení zdravotního stavu se nemusejí obávat, že zůstanou bez pomoci.