Předcházejte srdečně-cévním onemocněním

Předcházejte srdečně-cévním onemocněním

Nejčastější příčinou úmrtí v České Republice jsou již několik let srdečně-cévní onemocnění. Jejich zákeřnost spočívá v tom, že nemají zjevné příznaky a při nedostatečné prevenci se na ně přijde až když je příliš pozdě. Ne nadarmo se jim říká také civilizační choroby 21. století, protože jsou úzce spojeny s naším nezdravým životním stylem. Jejich výskyt velmi ovlivňují faktory jako je obezita, nadváha a z toho zvýšený krevní tlak, hladina cholesterolu v krvi nebo cukrovka. Samozřejmě také přispívá stres, nezdravá strava, kouření a nedostatek pohybu.

Příčinou srdečních a cévních onemocnění je většinou ateroskleróza neboli ucpávání cév tukovými látkami, především cholesterolem. To vede k omezení toku krve cévou a následnému nedostatečnému zásobování orgány kyslíkem a živinami. Příznaky se bohužel projeví až když dojde ke kritickému zúžení cévy, a tak infarktu myokardu, ischemické příhodě srdeční nebo mozkové mrtvici.

Cholesterol sám o sobě není pro tělo nebezpečný a stejně tak ani další tuky – lipidy. Naopak je základní stavební jednotkou nervů a mozkových buněk. Jeho nadbytečný příjem však vede k jeho ukládání. Hladinu cholesterolu vám změří váš lékař nebo se potom můžete obrátit na specializované anticholesterové poradny, které vám i doporučí, jak se lépe stravovat a co dělat pro jeho zdravé snížení. Také vám může poradit odhalit nebezpečí ještě, než nastane, protože v mnoha případech je vysoká hladina cholesterolu dědičná.  Pro lidi trpící cukrovkou je také velmi důležitá lipidová poradna, protože právě při cukrovce je zvýšené riziko ukládání cholesterolu.

Co tedy dělat abyste neskončili v nemocnici na interní ambulanci? V první řadě dodržovat zásady zdravého životního stylu a pokud už vám lékař zvýšený krevní tlak naměří, měli byste dodržovat nízkocholesterovou dietu, začít pravidelně cvičit, a hlavně to vše dodržovat dlouhodobě. Pokud se vám cokoliv nepozdává, píchá vás u srdce, hůře se vám dýchá, orosí vás studený pot raději co nejdříve vyhledejte cévní ambulanci a lékaře.