Cílem umění je dělat člověka šťastným

Cílem umění je dělat člověka šťastným

Umění zpestřuje a obohacuje životy lidí už od pradávna. Jeskynní malby, rituální tance, sošky a další rukodělné výrobky jsou důkazem, že lidé vždy dokázali krásu kolem sebe nějakým způsobem vyjádřit a předat dál. Neexistuje přesná definice pro to, co to umění je, vždy je však podstatná estetická stránka věci. Co je však možná ještě důležitější, umění nám dává možnost uniknout z našich každodenních životů, vnímat krásu kolem sebe a vždy přináší něco nového.

Umění má svou významnou roli i v dnešním světě a děti mají jedinečnou možnost se k němu dostat skrze základní umělecké školy. Umět se vyjádřit skrze umění je dar, který je třeba rozvíjet a pracovat na něm. Ať už se jedná o tanec, hru na hudební nástroj, zpěv, divadlo nebo výtvarné umění, to vše se děti mohou naučit na základní umělecké škole v Blansku.

Tanec je pro někoho jen koníček, pro jiného inspirace a možnost vyjádření pro někoho odpočinek. Tanec nepotřebuje žádný překlad, dává poznat emoce skrze pohyb. Vychází z hudební předlohy, vnitřních pocitů a základních technik. Tanečních stylů je celá řada a každý, kdo se v najde v tomto druhu uměleckého vyjádření si dokáže najít svůj oblíbený styl. Na ZUŠ v Blansku se vyučují jak lidové tance, tradiční tanec ale i step nebo jazz.

Divadlo v sobě spojuje více prvků umění, přednes, herectví, hudbu i výtvarné umění. Herci jsou ikonami dnešní doby a mnoho dětí sní o herecké kariéře. Své nadání mohou rozvíjet v literárně dramatickém oboru. V dramaťáku se děti neučí jen hrát, ale i se lépe vyjadřovat, komunikovat a umět mluvit na veřejnosti.

Na žádné umělecké škole nesmí chybět hudební obor. Zpěv je jedním z nepřirozenějších projevů člověka však v současném světě nemáme mnoho příležitostí ke zpěvu. Stejně tak se málokdo dostane ke hře na hudební nástroj, přitom kytarista je vždy oblíbeným prostředníkem zábavy. Na umělecké škole si děti mohou vybrat z mnoha nástrojů, hrát v souboru a účastnit se soutěží.

Výtvarné obory uměleckých škol nemusí být zaměřené jen na malbu ale i na dekorativní činnost při práci s textilem, modelování nebo tisk. Všechny obory však mají jedno společné obohacují jak umělce, tak ty, kterým je jejich umění věnováno, dávají možnost se kreativně odreagovat, užít si zábavu ale i se rozvíjet.