Topit můžete plynem i elektřinou

Topit můžete plynem i elektřinou

Řešením pro vytápění celého domu, vybudování nového systému vytápění nebo decentralizaci zásobování teplem jsou kaskádové kotelny. Jejich podstatou je zapojení několika menších závěsných kotlů do jednoho systému. Jednotlivé kotle mezi sebou dokáží komunikovat díky speciální regulaci a celá kotelna se při topení chová jako jeden celek. Může pracovat tak, že topí minimálně a jede jen jeden kotel na minimální výkon. Když je naopak potřeba topit hodně, mohou v kaskádě topit na maximální výkon všechny kotle. Tato schopnost kaskádových kotelen přináší velkou hospodárnost, protože výkon kotelny se vždy přizpůsobuje aktuálnímu stavu při konkrétní venkovní teplotě.

Majitelé menších objektů si mohou zvolit pro vytápění svého nového domu nebo bytu celou řadu dalších možností. Řešením jsou například plynové kondenzační kotle. Oproti klasickým využívají skryté spalinové teplo a při svém provozu pracují na principu kondenzace. Ve srovnání s klasickými plynovými kotli dosahují účinnosti až 108 procent. A přitom spotřebují méně energie a obsah škodlivin při spalovaní je snížen na minimum. Když máme vyřešený ohřev teplé vody, lze si vybrat kotel jen pro topení. Dosahuje maximální účinnosti v kombinaci s podlahovým vytápěním. Kondenzační kotle s průtokovým ohřevem ohřívají vodu v tzv. deskovém výměníku. Komu systém nevyhovuje, má k dispozici variantu kondenzačního kotle s připojením na externí zásobník nebo kotle s integrovaným zásobníkem teplé vody.

Kdo nemá plyn, může si nechat nainstalovat elektrokotel. Pracuje v teplovodním systému vytápění stejným způsobem jako plynový kotel s hořákem a velice podobnou má i regulaci. Dá se použít jako univerzální zdroj tepla pro vytápění v bytech, malých rodinných domcích nebo rekreačních objektech. Elektrické kotle se používají i jako doplňkový zdroj k tepelným čerpadlům nebo solárním kolektorům. Když je zima a primární zdroj tepla nedokáže vytopit celý objekt, spustí se elektrokotel. Instalace elektrokotle není tak náročná jako plynového kotle. Není třeba budovat přípojku plynu ani komín. Obsluha elektrokotlů je velmi jednoduchá, jsou někdy vybaveny i dotykovým displejem.

Pokud jste se rozhodli pro plynové vytápění a žijete v Poděbradech nebo okolí, můžete se s důvěrou obrátit na firmu kotle Miloslav Häusler. Pomohou vám tam i se servisem a montáží čerpadla.