Stavba začíná výkopy

Stavba začíná výkopy

Stavba domu je běh na dlouhou trať. Vyřizování všech potřebných povolení může zabrat i roky a když jsou konečně získaná, člověk chce mít své nové vysněné bydlení hotové co nejdříve. Celá stavba začíná zemními a výkopovými pracemi. Je potřeba upravit nevhodný svažitý terén, aby se na něm dalo stavět. Pokud je pozemek někde bokem bude potřeba provést výkopy pro připojení inženýrských sítí a dalších rozvodů. Ty je nejlepší provádět specializovanou technikou s možností nastavení různé šířky výkopu.

Před úpravami terénu a započetí výkopových prací je někdy potřeba provést demolici nepotřebných budov na pozemku. S demolicemi je neoddělitelně spjatý odvoz suti a likvidace odpadů z demolice. O to se zpravidla také postará firma na zemní práce.

V neposlední řadě je nezbytné vyhloubit výkopy pro základy. Tyto úkony se zpravidla neobejdou bez těžké techniky, kopat hlubokou jámu pro základy lopatou a krumpáčem by zabralo měsíce, obzvlášť potom, pokud si přeje i sklep. I s technikou se někdy může stát, že se výkopy neustále odkládají, především kvůli nepřízni počasí a tím pádem se protáhne celá stavba. Proto je potřeba si na tyto práce najít spolehlivou firmu, která zajistí přepravu stavebních strojů a dokončí práce v termínu.

Jakmile je stavba a vše kolem ní hotové, můžete začít přemýšlet o zahradě. Terén zahrady je také často nutné upravit. Ať už chcete mít jezírko nebo bazén, opět s lopatami by vám práce trvala nepřiměřeně dlouho a zabrala spoustu drahocenného času. Popularita využití firem na výkopové práce u hloubení bazénů spočívá především v tom, že vám odborně provedou i výkopy pro přívod vody a elektrické energie. Využít pomoc odborníků byste měli i při kopání čističek nebo jímek, může hrozit sesutí horniny a často je nutná i úprava okolního terénu.