Zázrak jménem polykarbonát

Zázrak jménem polykarbonát

Pokud jste se někdy zajímali o chemii, jistě znáte polykarbonát. Tento čirý termoplastický materiál je známý mimo jiné tím, že má dobrou tepelnou odolnost, dále je odolný vůči nárazu a v neposlední řadě má dobré optické vlastnosti. Není tedy divu, že našel uplatnění v mnoha průmyslových odvětvích, zejména pak ve stavebnictví.

Z polykarbonátu se vyrábí takzvané polykarbonátové desky, které mají podobu plastových plátů. Svým vzhledem připomínají sklo, ale na rozdíl od něj jsou prakticky nerozbitné. Komůrkové polykarbonátové desky jsou navíc opatřeny vrstvou proti UV zářením, která zajišťuje mimořádnou odolnost proti stárnutí, které může být způsobeno vlivem klimatických podmínek. Vidět je můžeme u různých typů přístřešků, například u stanic MHD. Nejsou to ale jen veřejná prostranství, kde se polykarbonátové desky využívají. Když se řekne skleník, spousta z nás si představí malý obdélník stojící na zahradě vyrobený celý ze skla. Nenechte se ale mýlit, jako materiál pro výrobu skleníků jsou často využívané právě zmíněné polykarbonátové destičky, které jsou v mnoha ohledech praktičtější než sklo. Navíc se díky jejich nerozbitnosti vyvarujete „skleníkovým nehodám“ s rozbitým sklíčkem, ke kterým by mohlo dojít. Není to jen skleník, ale i pro zastřešení vašeho bazénu, terasy nebo zahradní pergoly byste jen těžko hledali lepší alternativu. Asi není překvapením, že nejčastěji používaná barva pro polykarbonátové desky je ta, která připomíná sklo- tedy čirá. Pokud byste si ale chtěli vaši milovanou zimní zahradu nějak oživit, k dostání jsou i desky barevné. Barvy, ve kterých se tyto desky vyrábí, jsou pak třeba bronz nebo opál.

Začíná jaro a s jarem přichází velká vlna úprav a rekonstrukcí. A není to jen interiér, a fasáda, ale i střecha si po dlouhé zimě zaslouží vaši pozornost. Už jste někdy slyšeli o trapézové střešní krytině? Je to netradiční a čím dál více využívaná krytina oblíbená díky své jednoduchosti a výraznosti. Pokud například nemáte garáž, ale chcete mít vaše auto zabezpečené před vnějšími vlivy, můžete trapézovou střešní krytinu využít jako lehkou a levnou variantu na zastřešení pro vaše garážové stání. Používá se také v myčkách automobilů a hojně využívanou je při prosvětlování střech a nákladních ramp. Uplatnění rovněž najde i ve vaší zahradní pergole nebo terase.