Stěhovat se je výzva

Stěhovat se je výzva

Jsou lidé, kteří prožijí celý život v jednom domě nebo bytě a nikdy nepoznají, jaké to je, stěhovat se. Jsou to výjimky, protože první změna bydliště každého člověka většinou čeká s dospělostí.

Studenti vysokých škol se většinou domlouvají mezi sebou a hledají nějaký privát na bydlení. Byt se dá shánět přes známé, další možností je sledovat na internetu inzerci realitních kanceláří a vybírat byt, který by byl co nejblíže škole, odpovídal by představám většiny spolubydlících a byl pro všechny finančně dostupný. Pronájem bytu pak zprostředkovává realitní makléř, který domlouvá prohlídky, na místě vše ukáže a vysvětlí, sdělí, jaké jsou v konkrétním domě zvyklosti, co si majitel bytu nepřeje a co naopak bude tolerovat. Když se byt líbí, je cesta k němu relativně snadná. Sepíše se nájemní smlouva, kterou podepíše jak pronajímatel, tak nájemce. Majiteli bytu zaplatíme nájemné a většinou i kauci ve výši nájemného, další měsíční nájem si za zprostředkování vezme realitní kancelář. Když pronajímáme plně zařízený byt, převezmeme si klíče a můžeme jít okamžitě bydlet.

Trochu složitější situace nastává, když si byt chceme koupit. Jde o rozhodnutí, které je finančně náročné, proto výběr bytu a jeho hledání trvá zpravidla déle. Výjimkou jsou snad jen případy, kdy toužíme po novostavbě a náš byt se teprve staví. Má to své výhody i nevýhody. Získáme byt, který voní novotou, všechno v něm je čisté, blýskavé a my máme jistotu, že vybavení nikdo před námi nepoužíval. Také si většinou můžeme domluvit nějaké poslední stavební úpravy, nechat si posunout příčky, vybrat si barvu obkladů v koupelně nebo druh podlahové krytiny. Zkrátka získáme byt sobě na míru. S místem, kde ještě nikdo nebydlel, se však však často poznáváme jen prostřednictvím obrázků, vyhotovených architektem na počítači. Nevíme, jaké budeme mít sousedy, jaká bude finální podoba domu. Když se dům staví na volném prostranství, může se stát, že nám před okny časem vyroste nákupní centrum, parkoviště nebo jiný objekt, se kterým jsme při koupi vůbec nepočítali.

Starší reality už stojí, někdy i desítky let, a buď si nás svou polohou, celkovým vzhledem a úpravou okolí získají nebo ne. Čekají nás však jiné starosti. Byt může mít různé závady, staré rozvody elektřiny, a bude potřeba ho zrekonstruovat nebo alespoň částečně upravit ke svému obrazu.