Betonová podlaha? Proč ne!

Betonová podlaha? Proč ne!

Neodmyslitelnou součástí každého domu nebo bytu je podlaha. Pravděpodobně s žádnou jinou částí bytu nejsme v tak častém kontaktu. Sporák využíváme, jen když vaříme, sprchu z pravidla jen ráno a večer, postel zase když jdeme spát, nebo jsme nemocní. Podlahu ale využíváme neustále, kdykoliv chceme někam dojít, nebo na ni stojíme, když zrovna vaříme. Dokonce, i když sedíme na židli, tak se ve většině případů podlahy alespoň dotýkáme. Je proto velice důležité, abychom při její výběru byli velice pečliví. V dnešní době naštěstí existuje spousta typů podlah, a tak si můžeme vybírat. Před tím, než začneme podlahu vybírat, bychom ale měli znát pár základních informací. Měli bychom si především uvědomit, že podlaha je dlouhodobá investice a tudíž se na ní nevyplatí šetřit. Nábytek, barvu stěn nebo bytové doplňky můžeme poměrně často měnit, s podlahou už to tak jednoduché není. Měli bychom tedy dbát na její nadčasovost a také vybrat vzhled, který bude více méně neutrální a bude se hodit více méně ke všemu. Další věcí, kterou je nutné mít na paměti při výběru této základny každého pokoje, je její odolnost. Stejně tak, jako je podlaha často využívaná, je také vystavovaná poměrně velké zátěži v podobě rozlitých věcí, pádů skleniček a talířů v kuchyni, nebo neustálé šoupání židlí a jiného nábytku.

Každá místnost v bytě nebo domě má specifické využití, a tak by měla mít i k tomu přizpůsobenou podlahu. Do ložnice, kde jsme zvyklý odpočívat a relaxovat, vybereme co nejpříjemnější podlahu na pohled i dotek. Ložnice je jedna z místností, kde často chodíme bosí a proto je důležité, abychom se při kontaktu s podlahou cítili komfortně. V koupelně naopak budeme více praktičtí. Podlaha zde musí odolávat vodě a vlhkosti, a proto bychom se měli vyvarovat například dřevěným podlahám a podlahám s větším množstvím spár, pod které by se mohla dostávat pára a způsobit tak plíseň. Základ chodby a vstupních prostor by zase měla tvořit podlaha bezproblémově udržovatelná, protože zprostředkovaně vystavovaná veškerým vnějším vlivů, které domů doneseme na botách a oblečení.

Jak už jsem zmiňovala, existuje mnoho druhů podlah. Poměrnou novinkou a stále více využívaným materiálem je beton. Betonové podlahy jsou velice odolné a vypadají báječně. Navíc jsou poměrně nenáročné na údržbu. Anhydritové lité podlahy jsou již několik desítek let ověřenou technologií betonování podlah. V případě, že chcete mít podlahové topení, je anhydritová podlaha ideální volbou. Má totiž vysokou tepelnou vodivost a vyhnete se i dilatování topných okruhů, čemuž byste se u cementové podlahy nevyvarovali. Ani jiné montáže dilatačních prvků se u betonové podlahy bát nemusíte. Podobným průlomem v oblasti podlahových krytin jako beton jsou takzvané pryskyřicové podlahy. Tyto podlahy se dají různě tónovat a můžete na nich vytvářet i barevné obrazce či průhledné efekty. Fantazii se zde zkrátka meze nekladou. Jejich cena je sice o něco vyšší, ale budete mít originální podlahovou krytinu, kterou jen tak někdo nemá.