Hrad dostal novou střechu

Hrad dostal novou střechu

V severních Čechách u obce Kostomlaty pod Milešovkou najdete zříceninu kdysi mohutného gotického hradu, který místní nazývají Sukoslav nebo také Kostomlaty. Byl založen kolem roku 1300 na místě původního slovanského hradiště, první písemná zmínka o něm pochází z roku 1333, kdy byl prodán. Jako všechny středověké hrady se stal v průběhu 16. století pro svoje majitele neobyvatelným. Ti si postupně vystavěli nová sídla v městečku pod hradem. Už v roce 1606 na Sukoslavi nikdo nebydlel a celý areál budov začal chátrat. Do dnešních dnů se dochovala vstupní brána, a také dvě válcové věže, obvodové zdi a části hradby, obklopené hradním příkopem. Zřícenina, která je od roku 1958 chráněna jako kulturní památka ČR, je volně přístupná, z obce Kostomlaty sem vede zelená turistická značka. Cesta na 566 metrů vysoký zalesněný kopec je dlouhá asi 1,5 kilometru. Kdo by nechtěl překonávat převýšení 150 metrů, může se na hrad dostat pohodlněji, po stejné značce z opačného směru, od křížení silnic na Kostomlaty a Milešov. Odměnou je každému turistovi po náročném výšlapu pohled na České středohoří, hřebeny Krušných hor a Teplice s Doubravskou horou.

Romantická zřícenina je spojena s hrůzostrašnou historkou, říká se, že o půlnoci se tady zjevuje duch s černým kalichem na čele. Je to prý husita Jakoubek z Vřesovic, který hrad dobyl v roce 1434, ale po bitvě u Lipan své spolubojovníky zradil a přešel na stranu císaře Zikmunda. Ani po smrti nenašel věčný pokoj. Osvobodit ho může jen ten, kdo s ním o půlnoci vystoupí na věž, poklekne, pomodlí se a setře mu znak kalicha z čela.

Hrad se dostal i na filmové plátno, oslovil režiséra Zdeňka Trošku natolik, že si ho vybral k natočení své pohádky Nejkrásnější hádanka.

Protože místním lidem není osud chátrajícího hradu lhostejný, bylo založeno Občanské sdružení pro záchranu hradu Kostomlaty. Snaží se památku zachránit, čistit areál od náletových dřevin, hrad propagovat a zpřístupnit jej. Veškerý výtěžek z dobrovolného vstupného je použit na nutné stavební úpravy.

V říjnu 2014 byla otevřena nově zrekonstruovaná hradní věž, která slouží jako rozhledna. Po desítkách let, kdy byla pro svůj neutěšený stav nepřístupná, dostala novou střechu, zábradlí a venkovní schodiště.

Rekonstrukce se ujala firma Střechy Teplice – Lukáš Payerle, která tesařské, pokrývačské a klempířské práce dělá v Ústeckém regionu už více než dvacet let.