Bez přesných modelů se výroba aut neobejde

Bez přesných modelů se výroba aut neobejde

Mladá Boleslav je město známé především díky Škodovce a proslulé automobilovým průmyslem. Výroba aut je však složitý proces, na kterém se málokdy podílí jediná firma od začátku až do konce. Jednou ze společností zabývajících se automobilovým průmyslem a spolupracujících se i Škodou je VOLKE Mladá Boleslav spol. s.r.o.

Všechny součásti automobilu je před procesem samotné výroby nejdříve potřeba přesně vymodelovat, navrhnout a provést zkoušky, zda jsou tyto návrhy konstrukčních řešení ty nejvhodnější. Ty se ověřují pomocí řady testů, počítačových simulací ale i 3 D modelů. Také je důležité dobře naplánovat technologicko-výrobní proces dílů přímo s jednotlivými automobilkami.

Kostru a základ automobilu tvoří karoserie. Ta musí být navržená především tak, aby obstála v praxi a byla konstrukčně co nejodolnější. Je to první ochrana pasažérů před nepřízní počasí ale i první součást auta, co pocítí srážku. Dělí se na mnoho druhů, ale základ tvoří plechové konstrukce a vnější plasty. Díky deformačním zónám navíc i poskytuje ochranu při dopravních nehodách. Součástí karoserie je i “obal” auta. Veškerý design se nejdříve navrhne pomocí skic, foto obrazů a 3 D skenů, podle kterých je vyroben 3D plošný model, který zohledňuje vyrobitelnost nebo reflexi světla.

Stejně se postupuje i s vnitřním vybavením vozu, veškerý interiér od palubní desky až po sedačky také musí být nejdřív přesně vymodelován a navržen, musí se vyřešit konstrukční prvky ale i výrobní postupy. Další samostatnou ale neméně důležitou součástí je návrh kabelových svazků, elektronických instalací a jejich veškerých spojů, nosných konstrukcí a dalších. S tím souvisí i vývoj multimediálních prostředků bezpečnostních a ochranných prvků, prostředků moderní navigace a podobně.