Když doma topí sluníčko

Když doma topí sluníčko

Slunce odjakživa přitahovalo lidstvo svou energií a životadárným teplem. Lidé přemýšleli, jak jeho sílu využít i v době, kdy tolik nehřeje. Dnes instalatérské firmy kromě obvyklých prací, spojených s provozem každé domácnosti, nabízejí i montáž solárních tepelných souprav a fotovoltaiky.

Solární systémy využívají sluneční energii a přeměňují ji na tepelnou. Základem solárního zařízení je kolektor, spojovací potrubí a spotřebič, kterým může být třeba bojler, bazén nebo topný systém. Ve střední Evropě se celoročně užívané solární zařízení umisťuje většinou na jižní stranu budov pod úhlem asi 45 stupňů. Pokud systém užíváme více v létě, může být úhel sklonu menší, pokud naopak v zimě, je třeba úhel sklonu zvýšit. Slunce posílá na Zemi mnohem více energie, než kolik jí lidé potřebují, problém je však v tom, že příjem je nerovnoměrný. Závisí na ročním období a také na tom, zda je den či noc. Proto se nejvíce prosazují solární zařízení na výrobu nízkopotenciálního tepla, které využívají ploché sluneční kolektory. Nejčastěji ohřívají teplou užitkovou vodu na každodenní spotřebu, hodí se také na přitápění a ohřev vody v bazénech. Voda se nejčastěji ohřívá na 55 až 60° C, čtyř až pětičlenná rodina potřebuje na ohřev užitkové vody asi pět čtverečních metrů kolektorů.

Kolektory tvoří kompaktní lisované skříně z nekorodující hliníkové slitiny se zasklívacím rámem a bezpečnostním solárním sklem s antireflexním povrchem. Montují se na celohliníkové konstrukce na všechny druhy střech, rovné i sedlové.

Firma Marcela Mamiňáka, která montáž solárních systémů provádí na Pardubicku a okolí, poukazuje na to, že solární systémy domácnosti přinesou úspory při ohřevu vody až ve výši 75 procent. Jejich další nespornou výhodou jsou nízké provozní náklady a dlouhá životnost, která v současné době dosahuje až třiceti let.

Kdo se nechce do instalace solárního systému pouštět, nemusí. Může si u firmy objednat i klasický plynový kotel, nebo plynový kondenzační, elektrokotel, tepelné čerpadlo případně kotel na tuhá paliva. Marcel Mamiňák provádí i veškeré plynařské a instalatérské práce a práce, související s rozvody plynu a vody včetně instalace a oprav.