Na komínu se nevyplatí šetřit

Na komínu se nevyplatí šetřit

Už dávno nejsme u vytápění domu odkázaní jen na oheň v krbu. Žijeme v době výkonných kotlů a ústředních radiátorů, kdy si můžeme topit pomocí elektřiny i plynu a krb už v mnoha domácnostech nenajdeme. Dříve byly komíny nezbytné, aby odváděly kouř z místnosti, dnes by se mnohým mohlo zdát, že jsou již přežitkem. Snažit se na komínu ušetřit a nechat architekta ho navrhnout hlavně tak, aby domu slušel je však nesmysl.

Komín je přitom nezbytný k odvádění spalin z kotle i ze spotřebičů a na spalinovém systému a jeho údržbě by se nemělo šetřit. Už při stavbě samotné i pokud neplánujete mí krb, se vyplatí postavit kvalitní komín, do kterého by se případně krb dal připojit. Ať už se potom rozhodnete mít jakýkoliv typ spotřebiče, neměl by být problém s jeho napojením na spalinový systém.

Pokud si komín představujete jako jednoduchou rouru, kterou se odvádí kouř, jste na omylu. V současnosti je to složitý systém, na který musí být napojené spotřebiče i kotel a v některých případech ještě i kamna. V minulosti se stavěly jednovrstvé zděné komíny, které jsou však nevhodné pro připojení plynového kotle, a tak pokud přecházíte na novější výtopný systém je potřeba komín vložkovat. Vložkování je nejčastější rekonstrukce komína a je potřebné ve vícero případech. Pomůže například když je tak komína špatný, když je průduch ve špatném stavu, když průměr průduchu neodpovídá parametrům spotřebiče a v mnoha dalších případech.

Na každou kominickou práci, od stavby samotné, přes kontroly a revize až po rekonstrukce je vždy dobré pozvat si odborníky. Od doby, co jsou kontroly komínů povinné zákonem se vyrojilo spoustu pochybných kominíků, kteří danou práci nabízejí podezřele levně. Na ty se nevyplatí spoléhat a u komínů by se nemělo šetřit. Ověřeným kominictvím v oblasti Kolína je kominictví Voborník.