Mýty o schizofrenii

Mýty o schizofrenii

Když se řekne schizofrenie, mnohým se vybaví člověk s rozštěpenou osobností. Hned přijde na mysl blázen, který slyší hlasy a vnímá je jako jednotlivé osobnosti ve své hlavně a je nebezpečný. To je však naprosto mylná představa a měli byste na ni okamžitě zapomenout.  Předsudky a stigmata ohledně této nemoci značně komplikují život těm, které potká. Schizofrenií přitom trpí asi 1 % populace, což je každý stý člověk. Proto je potřeba aby se co nejvíce rozšířilo povědomí o této nemoci, jak vzniká, jak se projevuje a jak se dá léčit.

Schizofrenie je nejčastější a zároveň nejzávažnější onemocnění ze skupiny psychotických duševních onemocnění. Nemocní při ní ztrácejí kontakt s realitou, obvyklým projevem jsou halucinace a bludy, které mohou vést k pozměněnému a nepřiměřenému chování. Často jsou s tím spojené poruchy nálad od depresí až po mánie nebo ochuzení citového prožívání. U každého se však nemoc projevuje značně individuálně a existuje mnoho typů schizofrenie.

Schizofrenii má jednak na svědomí genetická predispozice a pokud se nemoc vyskytuje u přímých příbuzných, je riziko jejího vzniku mnohem větší. Dědí se dispozice ne nemoc samotná. Genetika však není jediná příčina, nemoc se také pojí s obtížnými životními situacemi, nadměrným stresem ale jednou z příčin může být i zneužívání drog, konkrétně konopí.

Schizofrenie je léčitelná, bohužel se jí třetinová nemoc neříká jen tak. Většinou se ⅓ nemocných uzdraví úplně a vrátí se do běžného života, ⅓ se stav zlepší, ale dál potřebují léky a u ⅓ nemoc přetrvá. Dalším problémem je, že schizofrenie se může vracet a je potřeba aby si nemocný uvědomil varovné signály a vyhledal včas lékaře. U léčby této nemoci je kromě braní léků zásadní individuální přístup lékaře a psychoterapeutů. MUDr. Vladimír Zindr je v tomto opravdový odborník. Pomohl již mnoha klientům se vrátit k normálnímu produktivnímu životu a jako psychiatr se specializuje i na další obtíže.