Výtahy používali na zámcích i v průmyslu

Výtahy používali na zámcích i v průmyslu

Všichni, kdo bydlí v panelových domech nebo jiných výškových stavbách znají nepříjemnou situaci, když se porouchá výtah a musí pěšky do nejhornějšího patra. Ideálně ještě s taškami plnými těžkého nákupu. Už po náročném zdolání dvou pater, při pauze na vydýchání, si uvědomíme, jak je výtah vlastně skvělý vynález a jak neskutečně mám usnadňuje život.

První zařízení na způsob výtahu vynalezl již Archimedes už kolem roku 236 před Kristem. Tehdy se zdvihadla používala jen na přepravu materiálu při stavbách monumentálních staveb. Zdvihadla byla ovládána zvířecí i lidskou silou a později vodním mechanismem. Osobní výtah poháněný lidskou silou využíval i Římský císař Nero a později francouzský král Ludvík XIV.

Stejně jako všechny ostatní stroje i výtahy zaznamenaly největší rozvoj ve století páry a průmyslové revoluce. Moderní zdvihací zařízení bylo vynalezeno v 18. století a využívalo k pohonu parní stoj. Ze 20. let 18. století pochází i první pozůstatky výtahu v českých zemích na zámku v Ploskovicích. Nejstarší dochovaný výtah u nás ovšem najdeme na jiném zámku, a to v Zákupech.

Éra moderních výtahů se začíná psát od roku 1853 kdy Elisha Otis vynalezl výtah s použitím kladky, lana a závaží, který vedl podél výtahové šachty a měl pojistku, která bránila pádu kabiny při přetržení lana. Dodnes jméno Otis nese mnoho výtahů po celém světě. Dnes e používají osobní výtahy elektronické a vyznačují se vysokou rychlostí i bezpečností.

Průmysl by se potom neobešel bez nákladních výtahů a průmyslových plošin na klíč, které jsou schopné zvedat i několik tun. Vynález výtahů nám nejen usnadňuje život, ale nemohly by bez něj vznikat výškové stavby a průmysl by byl o něco složitější.