Modelářství je koníček na celý život

Modelářství je koníček na celý život

Volný čas se dá trávit mnoha různými způsoby. Někteří si ho nejvíc užijí sportem, jiní preferují klidnější zábavu. Tou může být právě modelářství. Ocení ji hlavně kreativní jedinci, kteří rádi vidí výsledky svého úsilí, protože s tímto koníčkem budete moci tvořit neskutečné věci. Nejeden malý kluk si v dětství vystřihoval modely hradů z časopisů a dával je dohromady. I dospělí muži rádi tráví čas modelářstvím, je to skvělé odreagování a znovu v sobě najdou toho malého kluka. A pro otce a syny je to skvělý způsob, jak smysluplně trávit čas společně.

Modelů existuje mnoho druhů a každý si najde, co ho bude nejvíc bavit. Někdo lepí hrady a zámky, snad každá významná budova má modelovou podobu a velmi populární jsou i modely snad všech dopravních prostředků od aut až po lodě. Neustále také roste obliba funkčních modelů, především RC (rádiově řízených) aut a letadel.

Nejtradičnější a asi nejdelší historii však mají modelové železnice. Ty většinou vycházejí z náčrtů a plánů skutečných železnic a dělají se v mnoha různých měřítkách. Modelové železnice bývají náročné na prostor, protože kromě kolejí samotných se buduje i celá modelová krajina se všemi prvky. Vlak tak může projíždět kolem historických kostelů, moderních sportovišť i stylových nádraží. Na většině modelů najdete i takové detaily jako jsou lávky pro pěší, vodárny nebo plynové a pojistkové skříně. Ačkoliv většinou modely kopírují reálné tratě, fantazii se meze nekladou a můžete mít na modelu klidně i strašidelný dům se hřbitovem.

U modelů železnic se vždy dbá na dodržení ročního období v celé krajině a celkové epoše železniční dopravy, do které je železnice zasazena. Na kolejích se tak od nejmodernějších pendolin mohou prohánět i napodobeniny parních lokomotiv. Velký důraz se také klade na funkční prvky železnice, a tak na kolejích najdete řadu výhybek, mostů, tunelů, funkčního osvětlení i semaforů. Velmi oblíbené jsou železniční modely Peco, u kterých si můžete vybrat z nepřeberného množství měřítek, dodatků krajiny, i samotných mašinek a kolejnic.